DruštvoObrazovanje

Najavljen protest prosvetara, okidač jednokratna pomoć srednjoškolcima

Unija Sindikata prosvetnih radnika Niša najavila je protest u sredu 13. decembra ispred Nišavskog upravnog okruga zbog brojnih problema i zloupotreba u prosveti, najavio je predsednik ovog sindikata u Nišu Vladan Ćirić.

„Da su hteli, mogli su da donesu Uredbu, pa da deca svake godine dobijaju taj novac, a ne samo pred izbore. Mi nismo protiv toga da se učenicima novčano pomogne, ali ovakav način predstavlja zloupotrebu prosvete i dece u političke svrhe. Cilj je da se takvom odlukom potkupe mladi pred izbore”, izjavio je Ćirić.

On je dodao da prikupljanje i slanje podataka učenika, kako bi im država isplatila ovu novčanu pomoć, prosvetari doživljavaju kao pritisak, tim pre što im to nije u opisu posla.

„Nezadovoljni smo i političkim zapošljavanjem u prosveti, koje je uzelo maha“, kazao je Ćirić.

Podsetimo, Vlada Srbije odobrila je jednokratnu novčanu pomoć učenicima srednjih škola u iznosu od 10.000 dinara.

Novac je obezbeđen iz republičkog budžeta, a Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju će ga preneti lokalnim samouprava, koje će obavljati isplatu na svojim teritorijama.

„Cilj ove pomoći je poboljšanje materijalnog položaja đaka u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Kad Unija proglasi protest sve škole koje imaju članove ovog sindikata i treba da podrže protest, potvrdila je za Niške Vesti Gordana Arsić, PR Unije za Niš.

“Od 52 škole u Nišu, Uniju nema desetak, prema odluci sve škole članice bi trebalo da učestvuju, to je oko 43”, kaže Arsić.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

10 Komentara

  1. Чему непотребна нервоза просветних радника , и онако ће те паре ђаци вратити просветарима кроз припреме !

    1. Kad roditelji nemaju “vreme” za svoje dete pa im je lakse da plate privatne casove tu nije kriv prosvetni radnik.

      1. То не мора да значи јер неки родитељи стварно немају времена зато што дођу уморни са посла и так оје најлакше

    1. могу,они који су сада пунолетни
      (2005 годиште)

  2. Да су њима, просветним радницима, делили 10.000 тад не би имали разлог за протест, али пошто су у питању њихови ученици, онда је проблем. Протерати из школа сваког ко је против својих ученика, а на гласање иде ко хоће и гласа како хоће, па тако и ти ђаци и професори. Има ли већег дна од оног у ком се професор бори против ученика, очајавајући што његов ученик, а не он, добија неку мрву из буџета и нимало га није срамота? А кад бирају најскупље уџбенике у најсиромашнијим срединама, и за њих скупљају новац, то им није проблем? Боље да се бирањем јефтинијих уџбеника изборе да свако дете може да га набави и тиме дају додатну подршку ђацима, бар су по том питању независни.

  3. Zašto štrajk, navika da se štrajkuje bez obzira na razlog?? Kada oni dobiju bilo kakav iznos to je ok, pustite decu neka se raduju bar na kratko, do sada se niko nikada nije setio njih, a ako hoćete da budete dobri prema deci ukinute đački dinar koji je hiljadu dinara svake godine i pustite deci grejanje po školama to vam je pametnije. Većina te dece nema pravo glasa zato ne brinite nego popunite traženu dokumentaciju.

  4. U Crnoj Gori svi osnovci dobijaju besplatne učenike i to nas raduje.
    Ali nas ne raduje činjenica da mi,profesori, kao jeftina radna snaga, bez ikakve nadoknade, pravimo komplete udžbenika za svakog učenika pojedinačno.
    Sve udžbenike dobijemo spakovane pojedinačno u ogromnim paketima i mi kompletiramo , s nakon toga dijelimo učenicima.
    Uvijek neko ne bude na podjeli, pa ih opet prenosimo i čekamo da se djeca i rofitelji pojave ksd njima odgovara.
    Formiranje kompleta, po jednom odjeljenju, traje najmanje 6 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com