Društvo

Maketa guske na čelu protestne kolone u Brzom Brodu. “Mi nismo guske” poručili su stanovnici (FOTO+VIDEO)

Šesti protest protiv izgradnje nadzemnog dalekovoda

Više od 1000 stanovnika Brzog Broda, protestovalo je šesti put protiv namere Elektromreže Srbije da neposredno pored sportskih terena, parka, crkve i škole, izgrade podzemne dalekovode. Oni su na protestu ponovili da nisu preko izgradnje dalekovoda i da je njihov jedini zahtev da on ide podzemnim putem.

Od svoje namere, ističu, neće odustati, uprkos tome što su se, kako kažu politički botovi uključili i pokušavaju da ih u toj nameri sabotiraju. Tako su pema tvrdnjama stanovnika ostali bez viber grupe, koju je činilo 100-tinak ljudi, preko koje su se dogovarali o protestima. Takođe pre ovog protesta, osvanuli su i grafiti, pogrdne, ali i političke sadržine “Prvo glasate, pa protestvujete”, “Stop krađi Vučićevih botova” i mnogi drugi koje su sami stanovnici očistili.

“Sakupili smo se ponovo zato što je na neki način izvršena agresija na naše naselje, na naš park, crvkvu, terene, na kompleks koji se gradi pored reke. Državna birokratija radi po svome i hoće na silu da pređu preko naše volje. Borili smo se za školu, crkvu, za sportske terene, uvek su na nas gledali kao da smo potpuno nebitni. Za neke građane može podzemni dalekovod, za neke ne može. Ali neće to moći.”, kazali su stanovnici Brzog Broda na protestu.

Poručili su da moraju da budu uporni u svojim namerama i da se okupljaju u velikom broju.

“Elektromreža Srbije planira da za desetak dana krene sa radovima sa obezbeđenjem. Ukoliko tako bude, moraćemo svi da odemo na gradilište i da im pokažemo da nas ima, da nas je masa, da ne mogu preko dece i preko nas. Moramo da budemo složni i izdržimo do kraja. Samo mirnim protestima sigurno pobeđujemo.”, poručili su.

Kazali su i da su angažovali struku, tačnije profesor sa Fakulteta  zaštite na radu je uradio kompletnu analizu i ona će uskoro biti prezentirana medijima.

“Taj projekat ne može da prođe, nije imao javnu raspravu. Ovo je javna rasprava, mi smo javna rasprava.”, rekli su meštani Brzog Broda.

 

Oni su i ovog puta krenuli u mirnu šetnju i blokirali Bulevar cara Konstantina. Na čelu kolone bila je maketa guske sa parolom “Mi nismo guske”. Osim ove ponovo su je na čelu kolone bila parola “Stop dalekovodima”, ali i “Biće kasno kad vam bude jasno”.

Da podsetimo, stanovnici Brzog Broda počeli su sa protestima nakon što nisu postigli dogovor sa Elektromrežom Srbije da dalekovodi koji se grade pored Nišave budu podzemni.

Sa druge strane, iz tog preduzeća su poručili gradjanima da dalekovod od trafo stanice „Niš dva“ do trafo stanice „Niš šest“ mora biti izgradjen, jer bi u protivnom elektroenergetski sistem bio ugrožen. Nadležni u EMS uveravaju stanovnike Brzog Broda da će dalekovod biti izgradjen po najsavremenijim svetskim standardima i normativima zaštite životne sredine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com