Kultura

Izložba akvarela “Kule i gradine” u Oficirskom domu

Umetnost i arhitektura, tradicija i kultura, “Kule i gradine”… Izložba beogradskog umetnika Duška Miloševića donosi nam duh različitih gradova i mesta u Srbiji, upletenih u imaginarne kule, sazidane od tradicije, istorije, priča… Izložbu sve zainteresovani Nišlije mogu da pogledaju do 20. jula u Oficirskom domu, u organizaciji niškog Studentskog kulturnog centra.

Prema rečima autora, koji je po zanimanju arhitekta, ideje za „izgradnju“ svih 28 kula pronašao je u obilju srpske tradicije. Posetioci će moći da vide kako iz njegovog ugla izgleda moravska, ariljska, beogradska, vojvođanska kula…

Foto: SKC

Ova arhitektonska imaginacija zasnovana je na arhitektonskoim elementima kojima se ja bavim – prozori, kupole, bifore, trifore… Kule sam gradio iz obilja srpske graditeljske tradicije. Svaka kula se odnosi na neki deo naše zemlje, a svaka od njih krije i građevinske detalje vezane za to mesto“, objašnjava Milošević.

Kako dodaje, on je tragao za svim što kule jesu, a u njima je pronašao zanimljivu formu u koju je mogao da uplete elemente srpske tradicionalne arhitekture. Milošević kaže da će u svoju narednu seriju, svakako uvrstiti i nišku kulu.

Foto: SKC

Jako mi se dopao grad, bio sam ovde mnogo davno, ali ga sada gledam drugačijim očima. Posle ovog dolaska u Niš, siguran sam da će jedna od sledećih stvari biti niška kula… Već sam je i zamislio, i gotovo sam siguran da će u donjem segmentu, kao osnov, biti niška Tvrđava“, kaže on.

Autor izložbe Duško Milošević rođen je 1955. godine u Beogradu. Po zanimanju je arhitekta, ali se slikarstvom bavi čitave tri decenije. Samostalne izložbe imao je u Etnografskom muzeju u Beogradu, Kulturnom centru Novog Sada, Domu kulture Čačak i u drugim gradovima u Srbiji. Učestvovao je na više grupnih izložbi slika u Srbiji. Dobitnik je Druge nagrade na Oktobarskom salonu slikara u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com