Društvo

Asfaltiranje Danteove ulice stanovnici čekaju već četiri decenije, iz grada im poručuju da reše imovinske odnose

Užas i katastrofa, tako stanovnici Danteove ulice u niškom naselju Donja Vrežina opisuju ulicu kojoj žive. Danteovom nije lako proći ni u toku leta zbog rupa poput kratera, a tokom jeseni i proleća je svaki prolazak pravi podvig zbog blata i vode.

Stanovnici tog dela grada kažu da je ulica takva od kako su tu napravili kuće, a pojedini od njih su to uradili još 80-tih godina prošlog veka. Mila Veljković kazala je da u Dantevoj ulici živi od 1989. godine i od tada do sada niko ništa nije hteo da uradi za tu saobraćajnicu.

„Kada smo se doselili ovde imala sam 26 godina, a sada 60 i još nisam dočekala asfalt. Gazili smo blato suprug i ja, onda naša deca, a sada unuci. Svi su nam obećavali. Biće na proleće, biće na kraju godine, uneti ste u plan za narednu godinu i od svega toga ništa nije bilo. Pri tom, mi ne tražimo ništa više od onog što je normalno za život u 21. veku“, rekla je Veljković.

Biserka Jovanović je kazala da cela njena porodica gazi blato od 1991. godine, od kada su suprug i ona tu napravili kuću.

„Ovde sam dobila ćerku, dobila sam unuke, izgleda da će i one će da dobiju svoju decu, a mi ćemo da ostanemo i dalje sa neasfaltiranom ulicom. Svako selo je lepše, uređenije nego ovaj deo Donje Vrežine. Sramota je da u 21. veku niko ne preduzima nešto u delu naselja koje je pet kilometra udaljeno od centra Niša“, izjavila je Biserka.

Prema rečima Milana Prvanovića, Danteova ulica je ranije bila posuta grebanim asfaltom, ali od kako je pre skoro dve godine kada je ulica iskopana zbog postavljanja kanalizacionih cevi, u katastrofalnom je stanju.

„Ni pređašnje stanje nije bilo dobro, ali ovo sadašnje je nepodnošljivo. Deca nam idu blatnjava u školu, drugari iz razreda im se zbog toga smeju. Obraćali smo se svima za pomoć, gradu opštini Pantelej, pisali svim institucijama, odlazili na sastanke, međutim ništa se konkretno nije desilo. Pričaju nam da treba da se srede imovinski odnosi, kažu nam da čekamo, da budemo strpljivi. Do kada treba da budemo strpljivi“, pita Prvanović.

Dodao je da im dodatni problem predstavlja to što ni ulica Zorana Radosavljevića Čupe, kao ni ostale sa kojima imaju vezu sa gradom, nisu asfaltirane.

„Ulice su nažalost jedino mesto gde naša deca mogu da se igraju. Ovo naselje nema ni jedan park za decu, niti sportski teren. Mi kao da smo građani drugog reda“, istakao je Prvanović.

Dejan Petrov je kazao da su ulice u tom delu grada proteklih godina nasipavane rizlom i grebanim asfaltom, ali asfalt nisu dobile.

„Ulicu Zorana Radosavljevića Čupe nasipana je minimum pet puta. Pre svakih izbora je nasipaju i tu je kraj. Kad su prošle godine došli iz vodovoda zbog šahte, jedva su je pronašli. Morali su da kopaju 60 centimetara da bi stigli do poklopca, a kada je postavljena, bila je u nivou ulice“, izjavio Petrov.

Prema rečima Stefana Stanojevića, nakon što je u njihovoj ulici završena kanalizaciona mreža, gradonačelnica Dragana Sotorivski je obišla taj deo grada sa svojim saradnicima i obećala im da će ulica odmah biti asfaltirana.

„Rečeno mi je da je Danteova u prvom koraku parcelacije. Koliko traje ta parcelacija“, pita se Stanojević.

Na pitanje da li se Danteova ulica nalazi u Programu izgradnje grada Niša za narednu godinu i da li se planira asfaltiranje te ulice iz Gradske kuće je stigao odgovor da će ulica biti asfaltirana kada budu rešeni imovinski odnosi.

„Da bi imovinski odnosi bili rešeni, neophodna je saradnja sa suvlasnicima na parceli na kojoj je trasirana ulica, a koja do sada nije urodila plodom“, kazali su u kabinetu gradonačelnice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com