Društvo

Počinje uređenje nekadašnje Elektronske industrije

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i ministar unutrašnje i spoljne trgovine najavili su da će na proleće krenuti uređenje prostora u krugu nekadašnje Elektronske industrije, kako bi, kako su istakli, postao "najatraktivnija industrijska zona" za investitore.

Sotirovski je kazala da su Momirović i ona na današnjem sastanku dogovorili da u narednih mesec i po dana krene uređenje saobraćajnica u krugu Elektronske indutrije, a da se potom uređuje zelenilo i rešavaju problemi sa vodosnabdevanjem, kanalizacijom i strujom.

Gradonačelnica Niša
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski; Foto: Niške Vesti/B. Lj.

“Ukoliko se Vlada Srbije saglasi vrlo brzo će grad Niš postati vlasnik svih saobraćajnica u krugu Elektronske industrije i imaćemo mogućnost da ih uređujemo, što je jedan od zahteva privrednika koji tamo rade”, izjavila je Sotirovski.

Ona je kazala da je grad Niš spreman da uloži novac u uređenje prostora unutar Elektronske industrije kako bi preduzećima koja sada tamo posluju olakšali poslovanje i omogućili im nova zapošljavanja.

“Mi smo spali na 17.000 nezaposlenih u gradu, ali naš cilj je da ta brojka bude ispod 15.000. Cilj nam je ne samo smanjenje nezaposlenosti, već i povećanje zaposlenosti. Sada u Nišu rade 92.000 radnika, a težimo da bude i više od 100.000 zaposlenih. Povećanje broja zaposlenih znači dodatni novac u budžet grada”, kazala je Sotirovski.

Prema njenim rečima, grad Niš je za 2024. godinu planirao milijardu dinara za uređenje nove industrijske zone ka Aleksincu, a uređuje i industriju zonu “Jug” i industrijsku zonu ka Niškoj Banji u kojoj kompanija “Palfinger” privodi kraju gradnju svog pogona.

Ministar Tomislav Momirović; Foto: B. Lj.
Tomislav Momirović, ministar u tehničkoj vladi i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski; Foto: Niške Vesti/B. Lj.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović podsetio je da u krugu Elektronske industrije, koja je ranije bila jedan od najvećih industrijskih giganata na Balkanu, radi veliki broj firmi i zapošljavaju od pet do više stotina radnika.

“U narednih šest do devet meseci obezbedićemo im kvalitetnije snabdevanje vodom, kvalitetniju kanalizaciju i započećemo rešavanje problema sa snabdevanjem strujom”, izjavio je Momirović.

On je kazao da je cilj ulaganja stvaranje uslova da kompanije koje posluju u krugu Elektronske razvijaju svoj biznis i da do 2027. godine prosečna plata zaposlenih u toj industrijskoj zoni bude 1.500 evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Oduzmite od (sirotinje )građane ovog grada pa ih pomognite da sve dobiju badava ! Malo je što su kupili zgrade za nikakve pare.
    OVO JE SRAMOTA DOKLE ĆE GRAĐANI DA FINANSIRAJU BOGATE A ONI NEKA GAZE BLATO

  2. Bajki i obecanja sve vise. Ej nemaju vodu i kanalizaciju u 21 veku. A saobracajnice ko u Bahmut,izrovane. Mnogi nezaposleni se ne javljaju na biro.

  3. To je vlasnistvo nekadasnjih radnika EI, koji su gradili i odrzavali , ne samo prostor u krugu fabrike, vec i ceo grad, od njihovih plata se gradio i stadion Radnickog, i bazen Cair, da ne spominjemo sve manifestacije koje nisu mogle da se odrze bez ucesca EI i drugih vecih firmi u gradu. Sad se njihova imovina poklanja stranim poslodavcima. Sto ne isplate od tih para radnike, koji deceniju i vise ne mogu da naplate svoje zarade. ?! Nego, sad jos da im grad pomogne i da uredi njihovu okolinu?! Ima li logike i postenja?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com