Magazin

Ko u Srbiji plati prostitutku, ŽENA I DECA ĆE MU SAZNATI za to, a dobiće i kaznu od 150

– Potrebno je kazniti oba učesnika u prostituciji. Dokle god bude korisnika, biće i pružaoca usluge – kaže advokat Veljko Delibašić

Osim prostitutki u Srbiji koje su na udaru zakona, možda će se uskoro u istoj poziciji naći i oni koji “kupuju” njihove usluge. Oni će se kažnjavati novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara, ukoliko bude usvojen predloženi amandman na Predlog zakona o javnom redu i miru.

Do sada su sankcionisane samo “prodavačice” ljubavi, pa je predloženo da se promeni član 16 u predlogu tog zakona.

Stefana Miladinović, poslanica SPS-a koja je zatražila da se prekršajno kazne i mušterije prostitutki objašnjava za “Alo” da je ideju pronašla u švedskim zakonima.

– Većina država EU polako pristupa nordijskom, odnosno švedskom modelu koji podrazumeva kažnjavanje korisnika usluga prostitucije. Ovaj model se pokazao kao najefikasniji za suzbijanje prostitucije , ali je doneo dosta dobre rezultate i u radu na suzbijanju trgovine ljudima. Predložila sam nešto što je kombinovani model tog švedskog modela i naše domaće prakse, zasad samo Hrvatska ima sličan metod koji kažnjava oba učesnika u prostituciji – kaže Stefana Miladinović i dodaje:

U Švedskoj je za nekoliko godina prostitucija smanjena za čak 70 odsto i time je zadat veliki udarac svim organizatorima seks-trafikinga. Kazna za onoga ko se odaje prostituciji, koristi usluge ili ustupa prostorije u te svrhe bila bi u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara a, naravno, o tome će odlučivati sud.

Advokat Veljko Delibašić smatra da je besmisleno kažnjavati samo jednoč učesnika u prostituciji.

– Potrebno je kazniti oba učesnika u prostituciji. Dokle god bude korisnika, biće i pružaoca usluge. Napad i treba da bude usmeren na korisnike jer kada se oni suzbiju, suzbiće se i prostitucija. Sankcije prema korisnicima predstavljau realnu opasnost po njih, jer će biti u strahu da će njihove porodice saznati da oni uživaju te usluge. Kada jednom na adresu korisnika stigne poziv od sudije za prekršaje, velika je mogućnost da tim putem članovi porodice saznaju o njegovom učestvovanju u ovoj pojavi. To saznanje odvući će mnoge od prostitucije – kaže on.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com