DruštvoMagazin

Dan kada žene “prose” muškarce

Današnji datum ne samo da je neobičan po tome što se pojavljuje svake četvrte godine, već i po tome što se danas od tradicije može odstupiti.

Iako su uglavnom muškarci ti koji prose svoje lepše polovine, žene se takođe odlučuju na takav korak. I to baš na današnji dan.

U vezi sa odstupanjem od tradicije kada je prosidba u pitanju, razgovarali smo sa Nišlijkama i Nišlijama. Iako neki smatraju da se to neće događati u budućnosti, ima onih koji veruju da do promene u tradiciji može doći.

„U vezi sam skoro tri godine. Nikada nisam razmišljala o tome da zaprosim momka i ne verujem da ću to ikada uraditi”, kaže Marina Nikolić.

Svog momka bi zaprosila jedino ako se ne uda do tridesete godine. Napominje da njen momak ne bi bi zadovoljan prosidbom jer misli da je tako nešto rezervisano za muškarce i da postojeća praksa ne bi trebalo da se menja.

„Možda postane praksa u budućnosti jer nam svakodnevno stižu novi čudni trendovi”, završava ona.

Nikola koji trenutno nema partnerku kaže da je prošenje momaka od strane devojaka čudan i neuobičajen postupak.

„Smatram da bi momak trebalo da zaprosi devojku”, objašnjava on.

Ukoliko bi njega zaprosila devojka bio bi iznenađen, ali ako su oboje planirali zajedničku budućnost, prihvatio bi njenu prosidbu.

Sonja Vasić je u vezi godinu dana i lično ne bi zaprosila svog momka.

„Iz razgovora sa svojim partnerom zaključila sam da ni njemu ne bi bilo prijatno. Ne razmišljam u tom smeru i ne mogu da se setim nečega što bi me navelo na taj korak”, ističe ona.

Iako su ovakve prosidbe češće, ne smatra da će u budućnosti postati praksa.

„Nasmejao bih se kada bi me devojka zaprosila. Bilo bi mi slatko, ali ne bih shvatio ozbiljno. Ipak je to dužnost nas momaka”, kaže jedan Nišlija.

Dodaje da mu je razumljivo da jedna strana može biti nestrpljivija od druge, ali je to samo pokazatelj spremnosti za nešto više, navodi on.

„Svedočimo sve ubrzanijim promenama, tako da mislim da će i to u budućnosti biti deo nekih posebnih ljubavi”, zaključuje on.

Nišlijka koja je u osmogodišnjoj vezi kaže da nije nikada ozbiljno razmišljala o tome da zaprosi svog partnera, ali da mu u šali spomene da će to učiniti pre njega.

„Svakako da je lepo da muškarac zaprosi devojku, ali mi je u redu i da devojka to uradi. Ne treba deliti stvari na muške ili ženske”, ističe ona.

Ne misli da će ovo postati praksa u budućnosti, ali smatra da to nije ni važno.

„Važno je da se ljudi u vezi osećaju dovoljno opušteno da uvek mogu da pričaju o svim mogućnostima”, zaključuje ona.

Današnji datum poznat je i kao „dan mladoženja” ili „ženska privilegija”. Tradicija u kojoj žene zaprose muškarce 29. februara poznata je u Irskoj, Škotskoj, delovima Velike Britanije i Finske.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com