Hronika

Nastaljeno suđenje Nišliji za učešće u otmici tri devojke u Francuskoj: Zločin nije zastareo, svedoci dolaze na sledeće ročište

Suđenje A. M. (47) iz Niša koji se tereti da je 2002. godine učestvovao u otmici tri žene koje je primoravao da se bave prostitucijom na području Pariza i Tuluza u Francuskoj, od kojih je jedna preminula nakon brutalnog mučenja nastavljeno je danas u Višem sudu u Nišu izjašnjavanjem sudskog veća o predlogu advokatice okrivljenog da se Aleksandar M. ne tereti da je naložio odsecanje malog prsta jednoj od otetih devojaka, zbog zastarelosti tog krivičnog dela.

Advokatica okrivljenog Milica Nožica kazala je da se u optužnici navodi da je Aleksandar M. naložio Zoranu R. odsecanje malog prsta oštećenoj Olgi. S. iz Ukrajine, ali da precizan datum tog dela nije naveden, već je samo navedeno da je to učinjeno 2002. godine.

„Po krivičnom zakoniku koji je važio od 1994. godine do 1. marta 2002. godine, za otmicu je predviđena kazna od jedne do deset godina, a delo za koje se Aleksandar M. tereti je zastarelo 2002. godine“, rekla je Nožica.

Sudija Višeg suda Aleksandra Mojašević je predlog odbrane odbacila kao neosnovan i kazala da će se o tom delu iznositi dokazi tokom glavnog prestresa, a ukoliko bude ustanovljena zastarelost to će se obrazložiti.

A. M. je osumnjičen da se pre 21 godina sa dvojicom saučesnika, od koji je jedan Bojan N., koji je ranije osuđen, a drugi Zoran R., koji je u međuvremenu preminuo, kupio devojke koje su surovo mučili, jednoj su odsekli deo malog prsta, drugu su nagu vezivali za krevet i udarali je lopatom po glavi, te zabijali eksere pod nokte, dok su treću ubili udarcima u glavu.

A. M. se tereti da je 2002. godine sa Bojanom N. i sada pokojnim Zoranom R. kupio Olgu S. za 5.000 evra i da su sva trojica prisilno držali tri meseca, a pritom su je nagovarali na prostituciju.

„Zoran R. joj je po nalogu optuženog Olgi. S. odsekao deo malog prsta, a posle toga su je odveli u Tuluz iz Pariza, gde se prostituisala za njihov račun. Burtalno je mučena i Mramer K. Ona je naga vezana za krevet, gde je mučena kako bi priznala šta su sa Vesnom R. pričale o bavljenu prostitucijom tokom boravka u policiji. Vesna R. je udarana lopatom po glavi, a zabijani su joj i ekseri ispod noktiju, nakon čega je preminula, a njeno telo je stavljeno u kofer sa točkićima i odneto u obližnju šumu. Zakopao ju je Bojan N. dok je Aleksandar M. čuvao stražu. Telo Vesne R. nikada nije pronađeno“, navedeno je u optužnici.

Na sudu je rečeno da su Aleksandar M. Zoran. R. i Bojan N. devojkama kupovali novu odeću, vodili u klubove i hotele u Parizu, gde su se one sastajale s klijentima.

Za pomenuta dela Bojan N. je osuđen na 30 godina zatvora, a nije poznato kako je umro treći optuženi, Zoran R.
Okrivljeni A.M. je na početku suđenje izjavio da će braniti ćutanjem sve dok se kompletno ne prevedu sa francuskog na srpski jezik svi pristigli spisi iz Francuske.

On je dodao je da 2008. godine pozvan u Specijalni sud u Beogradu kako bi mi bilo saopšteno da se protiv njega vodi proces u Francuskoj i da će ga zvati ako to bude bilo potrebno, ali da ga niko nije kontaktirao.

Optuženi je na jednom od prethodnih ročišta od suda zatražio da mu pritvor, u kome se nalazi od hapšenja maja prošle godine, zameni kućnim pritvorom sa nanogicom, uz obrazloženje da je porodičan čovek, da imam dvoje dece i da već 20 godina živi u Nišu na istoj adresi. Sud je ovaj predlog odbio tako da se i dalje nalazi u pritvoru.
Suđenje Aleksandru M. biće nastavljeno 4. jula saslušanjem svedoka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com