Društvo

PRVI ARGENTINAC U NIŠU: Manuel Leon, đak gimnazije„Stevan Sremac”!

Manuel Leon (16) iz Argentine kaže da je Srbiju izabrao zato što je dugačija i zato što je zemlja Novaka Đokovića. On je od pre nekoliko dana đak III/1, filološkog odeljenja gimnazije „Stevan Sremac“, počeo je da uči srpski, a sa drugarima se sporazumeva na engleskom jeziku. Njegova jedina veza sa maternjim jezikom je profesorka španskog, Višnja Jovanović, koja kaže da će joj Manuel tokom ove školske godine biti i asistent u nastavi.

Program razmene đaka među školama i zemljama postoji već duže vreme, obično naši đaci odlaze u inostranstvo, kaže profesorka srpskog jezika i književnosti, Danijela Gašević. Tri učenice gimnazije „Stevan Sremac“ su već u Americi, ali je prvi put da u Niš dođe đak, i to još iz daleke Argentine.

Mladi Manuel Leon iz mesta Las Termos de Rio Hondo koje ima oko 40 hiljada stanovnika, za Niške vesti kaže da nije slučajno izabrao Srbiju. Mogao je da bira Nemačku, Francusku ili Švajcarsku.

„Imao sam mnogo opcija, a želeo sam totalnu promenu. Znao sam Srbiju zbog Novaka Đokovića jer volim tenis, pa sam krenuo da se informišem o zemlji, ljudima i kulturi. Radovalo me je što je Srbija potpuno drugačija od Argentine, a to sam i želeo: da živim negde gde je drugačije. Srbija je lepa na mnogo načina, pa sam odlučio da dođem“, kaže šesnaestogodišnji Argentinac koji svojim šarmom već privlači poglede niških devojčica.Manuel sa drugarima

Manuel je najstarije dete u porodici Leon, ima još sestru i brata. Na pitanje Niških Vesti šta su mu roditelji rekli kada je odlučio da na školovanje ode u jednu tako daleko zemlju, odgovorio je:
„Da budem iskren, u prvim danima su bili uplašeni, jer je Srbija jako daleko i ništa nisu znali o zemlji. To mi je bila dodatna motivacija. Rekao sam im „hej, ništa ne znate o Srbiji, eto ja ću saznati, pa ću vam reći. Zato, molim vas, pustite me da idem“, objasnio nam je osmehujući se.

 Manuel kaže da mu dopada škola, školski drugovi i da zaista uživa u Nišu. Bio je uplašen na početku, jer nikoga nije znao, a osim poznavanja engleskog jezika, nije znao ni jednu reč srpskog. Sada je naučio „dobar dan“, „kako ste“, „hvala“, „nema na čemu“.

Živi u porodici blizu stadiona „Čair“, ili kako Manuel kaže „near Radnički“. Ima svoju sobu, a domaćin je njegov vršnjak koji ide u Pravno birotehničku školu. Kaže da se veoma lepo slažu, gledaju filmove i sviraju gitaru, a da će mu nova, niška porodica pomoći da nauči srpski jezik.

Višnja Jovanović je profesorka španskog jezika u gimnaziji „Stevan Sremac“, za Niške Vesti kaže da Manuel odlično zna engleski jezik i da se lako sporazumeva sa svima u školi.MANUEL NASLOVNA                     Profesorka Višnja Jovanović, novinarka Niških Vesti i Manuel Leon

A na časovima francuskog pomažu mu drugovi iz odeljenja. Manuel će ovde biti godinu dana i praktično mu se ova školska godina neće računati formalno. Neće dobijati ocene, jer je ovde da bi naučio srpski jezik i upoznao novu sredinu. Sa njim ću raditi drugačije i  imaće druge zadatke. Biće mi na neki način asistent i lektor za španski jezik, dodala je uz osmeh profesorka Jovanović.

Don’ t cry for him Argentina, Manuel je Nišlija sledećih godinu dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com