Društvo

Učenici prve niške gimnazije “Stevan Sremac” razbijaju predrasude

Lepa školska priča

U okviru projektne platforme RYCO (Regional Youth Cooperation Office), tokom ove nedelje, gosti Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ su učenici i njihovi profesori pratioci iz partnerske srednje škole JU Srednja mješovita škola “25. maj” iz mesta Tuzi (Podgorica), Crna Gora, kako bi zajedno učili i družili se, razmenjivali iskustva i bavili se temama  interkulturalizma, razbili stereotipe i predrasude kroz zanimljive projektne radionice, a jedna od njih je i „Govor mržnje.

U radonicama učestvuje 20 učenika – 10 iz Tuzija, 10 iz Niša. Deca su različitih veroispovesti, različite nacionalnosti, koriste se različitim jezicima, a sve su to različitosti koje povezuju ceo Balkan.

Tokom prvog dela projekta učenici najstarije niške gimnazije bili su gosti u Crnoj Gori odakle su se vratili prepuni divnih utisaka i uspomena.

Bogat, raznovrstan i zanimljiv,  program, osim radionica podrazumeva i obilazak grada i spomenika kulture, a ono što je sigurno, jeste da na pravi način povezuje i decu i profesore iz različitih sredina, razvija nova prijateljstva i produbljuje saradnju.

Aleksandra Cakić, učenica četvrte godine škole “Stevan Sremac”  i učesnica radinice, kazala je da je ovo radionica samo još jedan korak u njenom ličnom rastu i širenju vidika.

“Na današnjoj radionici naučili smo bitne stvari, koje se tiču empatije i sagledavanje osoba po tome kakvi su zapravo, a ne koje su vere ili koje im je boje kože. Naučila sam dosta toga što mi je korisno i sada, ali i dosta toga što ću primeniti u budućnosti”,  pojašnjava.

Valentin Đokaj, učenik iz Tuzija, prvi put u je Nišu,  a već je upoznao, kako kaže, jako dobre vršnjake i osetio duh i gostoprimljivost našeg Grada.

“Ova razmena je dosta uticala da od sada sagledavam stvari na neki način na koji nisam do sada. Jako mi je drago što sam bio učesnik i da će i u budućnosti biti još ovakvih radionica širom sveta. Energija i ljudi iz ovog grada su ostavili najjači utisak na mene”, kaže on.

Milica Jovanović, profesorka nemačkog u prvoj niškoj gimnaziji, “Stevan Sremac, navodi da su deca isticala pre samog projekta da im nedostaju razmene, sticanje nekog novih iskustva i upoznavanje novih ljudi.

“Nažalost, čini mi se da poslednjih godina ima više govora mržnje među učenicima nego lane, ali se godinama trudimo da to suzbijemo na najbolji način kroz različite vrste radionica, poput ove danas. Često organizujemo ovakvu vrstu interaktivnih predavanja i radionica, kako bi deca što više učestvovala i razmišljala”, priča Milica i dodaje da je, nažalnost, krucijalni problem u društvu u kome oni odrastaju, ali i same društvene mreže.

Katrina Vujačić, profesorka iz mesta Tuzi, u Crnoj Gori, napominje je pored ovakvih vidova radionica potrebno i  da se kroz medije plasira govor poštovanja i tolerancije što bi uticalo na mlade ljude koji su danas povezaniji sa medijima kroz društvene mreže nego ranije.

’Superškole’’ su program školske razmene na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Ovaj program je deo multidonorskog projekta „Program školske razmene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i RYCO.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com