Kultura

145. rođendan Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”

"Stvaramo bolji svet"

Najstarija obrazovna institucija na jugositoku Srbije, Prva niška gimnazija Stevan Sremac, osnovana davne 1878. godine, Svečanom akademijom, nastupom hora i predstavom “Društvo mrtvih pesnika”, danas u Narodnom pozorištu obeležila je jubilej – 145 godina postojanja i rada.

U protekloj nedelji učenici i profesori organizovali su brojne aktivnosti, a ovim programom zaokruženo je obeležavanja Dana škole.

Na tradicionalnom takmičenju koje organizuje niška gimnazija prvo mesto osvojila je Marijana Petronijević, učenica Gimnazije u Čačku, drugo mesto pripalo je Staši Karaleić, iz škole organizatora, dok je Sanja Barać, predstavnica Karlovačke gimnazije zauzela treće mesto.

Svečanoj akademiji prisustvovale su brojne zvanice, Njena Eksecencija ambasadorka Nemačke u Srbiji, gospođa Anke Konrad, predsednik Skupštine grada i bivši učenik gimnazije doc. dr Boban Džunić, zamenica gradonačelnice Dušica Davidović, Adriana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za kulturu, direktori i profesori drugih srednjih škola i drugi.

“Sa ponosom se sećam svojih prvih gimnazijalskih dana, iako sam ovu školu pohađao, pre više od tri decenije. Moja sećanja na uvažene profesore i školske drugove, sve nedaće i uspehe, jaka su i prisutna svakodnevno. To i ne čudi, jer svi znamo šta je duh Sremčevih đaka. To nam je bio i ostao putokaz kroz obrastanje i sazrevanje. Biti đak prve niške gimnazije posebna je odrednica svakog od nas jer nam je na najbolji mogući način omgućila da sanjamo velike snove, ali i da ih uspešno ostvarujem. Omogućila nam je i da gradimo svoju pripadnost i budemo deo porodice velikih Sremčevih đaka. Od uspeha prošlih, sadašnjih i budućih učenika ove škole nema boljeg potencijala za afirmaciju našeg grada u svim oblastima”, ističe doc. dr Boban Džunić”.

Predsednik Skupštine Grada podsetio je da je 2013. godine gimnazija “Stevan Sremac” bila dobitnik najvišeg gradskog priznanja nagrade 11. januar koju dodelju Skupština grada za izuzetna dostignuća i doprinos afirmaciji grada Niša.

“Osnovana u jesen 1878. godine, ukazom Kneza Milana, naša gimnazija spad u red najstarijih u Srbiji. Osnovna misija naše škole bila je, od samog početka da postane centar obrazovanja i kulture za čitav jug Srbije nakon oslobađanja od Osmanskog carstva.  Učenici i profesori, ne samo da su stvarali istoriju unutar svojih učionica, već su bili ključni akteri u osnivanju važnih kulturnih institucija ovog grada. Danas, 145. posle njenog osnivanja, sa sigurnošću možemo reći da je ta misija ostvarena. Neka Sremac i dalje bude mesto gde se rađaju snovi i oblikuje budućnost i neka svaka generacija koja prođe kroz naše kapije, bude inspirisana da stvara novi svet”, poručila je direktorka škole, Vera Dujović.

Njena Eksecencija ambasadorka Nemačke u Srbiji, gospođa Anke Konrad, prilikom obraćanja istakla je da spisak bivših učenika potvđuje odličan ugled koji ova škola i danas ima.

“Kada uđete u zgradu Gimnazije, odmah osetite duh duge tradicije. Prva niška gimnazija je već deset godina deo inicijative škole “Partneri za budućnost” koja je pokrenuta u Nemačkoj 2008. godine, Trenutno u njoj učestvuje 2000 škola širom sveta. U Srbije je 36 škola deo te mreže. Njihov uspeh i njihovih učenika na ispitima iz nemačkog jezika rezultat je izvandrednog zalaganja”, kaže Nj.E., koja se zahvalia na toploj dobrodošlici.

Maturant Mihajlo Cvetković kazao je da će sva iskustva koja se nose iz srednje škole pamtiti za ceo život, a  budućim srednjoškolcima poručio da je upišu baš ovu gimnaziju zbog afiniteta i mogućnosti koje nudi.

Branko Miljković i  Ljubiša Samardžić, samo su neki od čuvenih đaka ove škole.

Prva niška gimnazija Stevan Sremac je najstarija gimnazija u Nišu, osnovana 27. septembra 1878. godine, ukazom kneza Milana Obrenovića. Svoju obrazovno-vaspitnu delatnost gimnazija je započela deset meseci nakon oslobođenja Niša od Turaka, 1. oktobra 1878. Najpre u skromnim uslovima jedne privetne kuće, a potom u novoizgrađenom objektu u kome se i danas nalazi, u istom prostoru zajedno sa gimnazijom „Bora Stanković“.

U čast Stevana Sremca, koji je od 25. septembra 1879. do 1890. godine, obavljao dužnost predavača, gimnazija nosi njegovo ime od školske 1951/1952. godine.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ово није тачно
    “Branko Miljković, Stevan Sremac, Ljubiša Samardžić, samo su neki od čuvenih đaka ove škole.”
    Стеван Сремац није био ученик у школи него професор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com