Kultura

Nagrada „Stevan Sremac“ uručena piscu Aleksandru Tanurdžiću

Nagrada „Stevan Sremac“ uručena je danas u Gradskoj kući Aleksandru Tanurdžiću za roman „Lakrimarijum“. Žiri u čijem sastavu su bili profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Dejan Milutinović, književni kritičar Petar Arbutina i Krsta Popovski jednoglasno je odlučio da, u konkurenciji 43 pristigle prozne knjige Tanurdžić dobije nagradu.

Grad Niš od 2004. godine dodeljuje nagradu „Stevan Sremac“ za prvo izdanje najbolje prozne knjige objavljene na srpskom jeziku u prethodnoj godini. Tanurdžićev roman „Lakrimarijum“, kako je navedeno u obrazloženju žirija izdatog 14. novembra, je duboka ljudska drama u čijem podtekstu se nalazi suštinsko pitanje nastavka vrste, ali i gubljenja identiteta u stereotipno postavljenim društvenim normama. Autor iz perspektive žene uspeva da obuhvati širok spektar tema i tabua o kojima se uglavnom ćuti ili se u paternalistički definisanom društvu podrazumevaju.

Zahvaljujući se na nagradi „Stevan Sremac“ Tanurdžić je kazao da nagradu posvećuje pre svega svim ženama koje se nalaze u situaciji koju obrađuje njegov roman.

„Ova knjiga govori da nisu same. Poslušao sam bezbroj njihovih priča i od samog starta velika je odgovornost bila na meni. Osećam je i dalje sada kada roman živi. Nadam se da sam opravdao njihovo poverenje da mi se povere, da sam kroz Anu Katić progovorio umesto svih njih koje na žalost nemaju priliku ili nemaju hrabrost, jer prosto u našem društvu i dalje postoji nerazumevanje“, istakao je Tanurdžić.

On je kazao da svaku priliku koristi da kaže da nije iz Somobra, već da je samo rođen tamo jer njegovo selo nema bolnicu.

„Ja sam iz malog mesta i to je dugi niz godina bila koliko podsticajna činjenica toliko jedna, uslovno rečeno blokada, jer mi iz malih mesta nemamo prilike velikih gradova. Uvek postoji dodatna doza sumnje u nas same, a ovakve nagrade su zapravo svedočanstvo da mi to ipak možemo. Dragi moji dečaci i devojčice sa sela, budući pisci, naučnici, samo hrabro. Svet je vaš“, poručio je Tanurdžić.

Književni kritičar Petar Arbutina je na svečanoj dodeli nagrade, rekao da je „Lakrimarijum“ autentično delo, za koje je teško pomisliti da ga je napisao muškarac s obzirom na iskrene i ubedljive ženske likove.

„Roman Tanurdžića se nametnuo jednom dubinskom iskrenošću, književnom dovršenošću i što je jako važno merom. Ovo je velika tema, o ovoj temi možete da pišete tomove. Ovo je roman sa merom koji je zaokružio jednu veliku priču, zaokružio istine o kojima morate govoriti, zaokružio činjenice koje ne smete prećutati. Nije da nije bilo romana na tu temu u ovom izboru za nagradu, ali je Tanurdžić to uradio na fin, suptilan i diskretan način“, istakao je Arbutina.

Gradska većnica Adriana Anastasov je izjavila da je psihološki roma Aleksandra Tanurdžića sa pravom ovenačn nagradom „Stevan Sremac“.

„Komplikovana je tematika romana, komplikovana i upitna, ne samo za ženu. Junakinja romana pokušava da rešenje i izal pronađe na internetu. To me je asociralo i podstaklo da još jednom razmislim o porukama da će internet zameniti štampanu knjigu. Međutim, sigurna sam da internet nikad ne može i neće pobediti miris štampanih slova i miris hartije“, izjavila je Anastasov.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije. Nagradu čine plaketa i novčani iznos.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com