Društvo

Ugostitelji Niša: Pustite nas da radimo! (VIDEO)

Pandemija korona virusa osim odnetih života žauvek je odnela i bezbrižno sedenje za kafanskim stolom, veliki strah i bojazan za zdravlje ispraznio je niške ugostiteljske objekte. Nove najave o relaksiranju mera možda ipak jesu slamka za spas.

Samo u prvom talasu pandemije kafane i kafići ostali su zaključani čak dva meseca, nakon uvođenja velikog broja rigoroznih mera, danas ugostitelji jedva sastavljaju kraj sa krajem, rade sa gubitkom u nadi da će možda naredni meseci doneti boljitak.

U Nišu posluje blizu 500 ugostiteljskih objekata koji upošljavaju čak pet hiljada radnika, svi oni na ivici su egzistencije kaže Oliver Paunović, ispred Udruženja ugostitelji Niša.

„Kafići imaju pad prometa od 40 a restorani čak 60 posto, hoteli  su u najvećem problemu gde je pad pazara skoro 100% a obaveze prema lokalnoj samoupravi i državi su i dalje iste, sa tim da danas imamo veliki broj kontrola i znatno više obaveza u smislu bezbednog rada“, kaže Oliver Paunović, ispred Udruženja ugostitelja.

Ono što bi niškim ugostiteljima dalo vetar u leđa jeste pomoć grada, slažu se oni.

„Velika bi nam pomoć bila kada bi nas grad oslobodio plaćanje takse za zakup bašte, jer ujutru slabo da ima gostiju, popodne ako i neko dođe dok je zatvaranje prostora u 21 a bašte u 23 sata za niške ugostitelje pogubno. Osetila bi se pomoć i kad bi takse bile prepolovljene, jer je to veliki trošak ako uzemo u obzir da je zakup kvadrata bašte dnevno čak 1500 dinara, a dnevni pazari umeju da budu i do samo 10.000 dinara“, kaže Paunović.

Niški ugostitelji mogu da se pohvale i velikom ažurnošću inspektora koji ih redovno obilaze, pa u jednom danu može da se desi i da vam na vrata objekta dođu čak tri inspekcije, kažu oni.

Prekršajnom sudu u Nišu podneto je 14 zahteva za pokretanje postupka zbog toga što pojedini ugostitelji nisu poštovali mere koje je propisao Gradski štab za vanredne situacije. Zahteve je sudu podneo Sekretarijat za inspekcijske poslove grada  Niša.

Od narednog vikenda radno vreme ugostiteljima moglo bi da bude produženo do jedan sat posle ponoći, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što ugostiteljima daje nadu da mogu da barem na čas odahnu.

Vučić je, gostujući u jutarnjem programu TV Pink rekao da je sve bolja situacija u vezi sa virusom korona.

„Od sledećeg vikenda moći ćemo da produžimo rad ugostiteljima do jedan sat iza ponoći. Nadam se da će tako da bude, situacija je sve bolja, samo ih molim da izdaju račune i da plaćaju poreze“, rekao je Vučić.

Više na ovu temu pričalo se i na regionalnoj televiziji Belle Amie gde je gost Ane Milenković u emisiji „Sa Anom u 13“ bio Oliver Paunović, ispred Udruženja ugostitelja Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ne da treba tri puta da Vas obilaze nego i vise puta. Zato sto za Vas ne postoje pravila i svi ih krsite i ne postujete. I da jeste leglo zaraze i da treba da ostane skraceno vreme rada i da treba jos vise da se razmaknu stolovi i da se ogranici broj ljudi kako unutra tako i u bastama. I treva da se zabrane zurke na otvorenom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com