Društvo

Veliki trofej Crnog mora za srpsku nacionalnu kuhinju

Postavka srpske nacionalne kuhinje osvojila je Veliki trofej Crnog mora, najviše priznanje „Black sea fish festivala“ u Konstanci. Srbiju su na ovom prestižnom takmičenju predstavljali mladi kuvari iz Niša i Leskovca.

Međunarodno takmičenje mladih kuvara u rumunskom letovalištu Konstanca na Crnom moru, podrazumevalo je pripremu jela od ribe na tradicionalan način kao i inovativnim tehnikama. U ovoj kategoriji Nikolija Dinić i Miloš Milijić iz Niša i dvojica studenata Visoke poslovne škole Leskovac, osvojili su zlatne medalje.

Foto: Udruženje UTP Niš

„Ulaganje u gastronomsko obrazovanje naših mladih kuvara orijentisano je ka pružaocima usluga, ali i potrošačima. Rezultate toga treba očekivati na srednji i duži rok, a efekti će se, verujemo, dobro odraziti na kreatore ugostiteljsko-turističke ponude. Otvoreni smo za nova iskustva, ali ne zanemarujemo tradiciju. Zato smo se odazvali pozivu kolega iz Rumunije“, kaže Ančica Dimitrijević predsednca Udruženja UTP Zoran Mirašević iz Niša.

Pored predstavnika Srbije i zemlje domaćina, učestvovali su eminentni kuvari iz Slovačke, Turske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Izraela, Švajcarske i Makedonije. Tim Srbije predstavljali su mladi kuvari sa svojim mentorima iz Niša i Leskovca, članovi Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Zoran Mirašević iz Niša, koji su na takmičenje otišli na poziv Asocijacije kuvara Rumunije.

Foto: Udruženje UTP Niš

Festival je deo nacionalnog programa stručne obuke za studente gastronomije, koji je pre devet godina pokrenula organizacija Euro-Tokues Romania uz podršku alternativne kulinarske asocijacije Euro East.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com