Društvo

U Nišu otvorena kancelarija za izradu socijalnih karata za borce

U Mesnoj kancelariji “Čair” u Dušanovoj ulici 35 danas je počela sa radom kancelarija za anketiranje učesnika ratova devedesetih godina na osnovu kojeg će biti izradjene njihove socijalne karte.

Kancelariju su zajedno otvorili grad, Centar za socijalni rad “Sveti Sava” i Kancelarija za lokalni razvoja grada (KLER).

Direktor Centra za socijalni rad “Sveti Sava” Zoran Jović istakao je da će izrada socijalnih karata omogućiti da se utvrdi ekonomski status porodica učesnika ratova i njihove prioritetne potrebe u odnosu na njihov socijalni ili zdravstveni status.

“Nakon analize podataka iz socijalnih karata predložićemo Gradskom veću da se otvore neki novi servisi usluga za ovu ciljnu grupu i da ostvare neka prava po privilegovanom statusu”, izjavio je Jović na otvaranju kancelarije.

Jović je kazao da socijalna karta sadrži niz parametara za utvrdjivanje statusa učesnika rata kojih u Nišu, prema nekim procenama, ima oko 17.000.

Predsednik niškog ogranka Jedinstvenog gvozdenog puka Dejan Veličković kazao je da će izrada socijalnih karata omogućiti učesnicima ratova da ostvare popust za komunalne usluge, za gradski prevoz, za nabavku ogreva i druga slična prava.

On je istakao da će svi učesnici ratova dobiti odredjene beneficije, ali da će njihov obim zavisiti od socijalnog statusa porodice.

Veličković je rekao da učesnici rata ne odustaju od zahteva za isplatu ratnih dnevnica i sve do isplate organizovaće proteste ispred Gradske kuće.

Kancelarija u kojoj učesnici rata mogu da se prijave za izradu socijalnih karata nalazi se u Dušanovoj ulici 35. Kancelarija je otvorena radnim danima od 9 do 16 časova.

Od dokumenata za socijalnu kartu potrebno je poneti kopiju lične karte i potvrdu o učešću u ratnim sukobima.

Borci ili članovi porodice sami popunjavaju socijalnu kartu koja obuhata prihode članova domaćinstva i finansijsko stanje, podatke o posedovanju nepokretne i pokretne imovine, izdatke u domaćinstvu, uslove stanovanja i tip grejanja, neizmirene obaveze domaćinstva, zdravstveni status članova domaćinstva, status vojnog invalida, potraživanja domaćinstva, socijalna primanja i primanja humanitarne pomoći.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com