Društvo

Udruženje “Pokret za moderni Niš” inicijativom se bori za veća prava boraca, vojnih i civilnih invalida

Udruženje “Pokret za moderni Niš” je sredinom novembra ove godine podnelo je Ustavnom sudu Republike Srbije Inicijativu za pokretanje postupka za ocenu saglasnosti člana 148. Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica (“Sl.glasnik RS”, br.18/2020) sa Ustavom Republike Srbije i Evropskom konvncijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih slododa i Protokolom br.12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ova inicijativa se odnosi na diskriminatorni položaj boraca koji su oboleli od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) u poređenju sa borcima koji su zadobili oštećenja organizma izazvana ranom, povredom, ozledom i drugim bolestima tokom ratnih dešavanja.

“Sporna odredba zahteva od boraca sa dijagnozom PTSP-a, radi priznanja svojstva ratnog vojnog invalida, posebno kliničko ispitivanje, odnosno prethodnu hospitalizaciju kao dodatni uslov (preduslov) za ostvarivanje prava iz Zakona. Mišljenja smo da se ovako propisanim dodatnim uslovom postavlja prepreka u ostvarivanju prava za one koji pate od PTSP-a bez objektivnog i razumnog opravdanja, dovodeći ih u nejednak i nepravedan položaj u odnosu na njihove saborce koji su suočeni sa drugim zdravstvenim izazovima za koje ova odredba iz člana 148. Zakona ne važi”, ističu u Pokretu za moderan Niš.

Udruženje “Pokret za moderni Niš” smatra da je ovakav zahtev suprotan principima jednakosti i pravednosti, te da krši osnovna ljudska prava boraca sa dijagnozom PTSP-a.

Podnosioci Inicijative zalažu se za reviziju spornog člana i usklađivanje sa osnovnim ustavnim načelima pravičnosti i jednakosti, kao i navedenim međunarodnim dokumentima iz oblasti zaštite osnovnih ljudskih prava, uz poštovanje prava svih boraca, bez obzira na prirodu oboljenja ili povrede stečene tokom ratnih događaja.
Udruženje će nastaviti da prati ovu Inicijativu i obaveštavaće javnost o daljim razvojima u vezi sa ovim pitanjem, piše u saopštenju medijima.

Više o inicijativi na linku – INICIJATIVA (1)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. e koliko je samo boraca i njihovih porodica u nisu koji su ucestvovali na kosovu i metohiji,pa onda u hrvatskoji u bosni ratovi 90 tih su nas doveli u srbiju sa prostora bivse jugoslavije,ne ponovilo se ne povratilo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com