Virus Korona

U kovid ambulanti Doma zdravlja sve manji broj onih koji prvi put dolaze na pregled

Situacija u Nišu kreće se ka poboljšanju i po pitanju onih koji se prvi put javljaju Domu zdravlja sa simtomima virusa korona, ali i kada je u pitanju broj testiranih i pozitivnih, kazala je za Niške Vesti Danijela Nešić, pomoćnica direktora Doma zdravlja Niš.

Prema njenim rečima, u ponedeljak je bio veliki broj kontrolnih pregleda, dok je za vikend bilo ogromno smanjenje svih pregleda.

“Juče nije brojčano bilo manje, kao što je bilo za vikend, zato što se veći broj juče javio za doznake, za kontrole. Ipak je to ambulanta izabranog lekara, gde lečenje traje tri do četiri nedelje i pet do šest puta pacijenti dođu sa različitim zahtevima: ili da produže bolovanje ili za zamenu terapije ili da prijave još neki simptom. Bude dosta kontrolnih”, kazala je Nešić

Ona je dodala da je i broj prvih pregleda veoma smanjen u odnosu na prethodni period.

“Ako kažemo da je juna bilo preko 200 prvih pregleda u toku dana, za vikend je bilo 35, a juče je bilo oko 50 onih koji se prvi put javljaju. To je mnogo manje, ali je ipak je to veliki broj sve dok ne dođemo do ivice da možemo da razmišljamo o zatvaranju kovid ambulante ili nekom održavanju s jednim lekarom”, poručila je Nešić.

U kovid ambulanti Doma zdravlja trenutno, u četiri smene, rade po tri lekara.

“Tako su podeljeni da bi izdržali rad pod tim skafanderima. Svakodnevno u skafander uđe po 12 lekara. Kada dođemo do toga da u skafanderu bude 3 lekara u toku dana možemo da pričamo o nekoj boljoj situaciji”, kazala je Nešić.

Pomoćnica direktora Doma zdravlja istakla je da se smanjio i broj PCR i seroloških testova.

“Naravno i propisi se menjaju, više nije potreban PCR kod osoba koje nemaju simptome, samo se, ukoliko imaju pozitivnog u porodici stavljaju u izolaciju. Sada izabrani lekar određuje odmah kućnu izolaciju, nije potrebno da se javljaju infektologu ukoliko nemaj simptome ili imaju blage simptome”, rekla je Danijela Nešić.

Trijažu i kompletnu proceduru završava izabrani lekar, sem ako pacijent ima jako nisku saturaciju ili neku ozbiljnu promenu na snimku pluća ili gde je ozbiljno ugrožen pacijent, onda se šalje ka infektologu.

Danijela Nešić je dodala da se i broj pregleda i u KC Niš jako smanjio, kao i broj pacijenata koji tamo leže.

“Jako je manji broj pozitivnih, 15.08. od 30 testiranih bilo je četvoro pozitivnih, 16.08. od 15 – nula, pa 17.08. od 25 pozitivno je bilo tri. Ne može se uvek govoriti o procentima, zato što je mnogo retestiranih. Može da se desi da je četvoro onih koji imaju kliničke indikacije i da su svi pozitivni, a da su ostali negativni. Mi testiramo i one koji su GM pozitivni i one koji su došli na retestiranje”, objasnila je Nešić.

Kako je kazala, po novoj proceduri neće biti retestiranja, ukoliko pacijent nakon 14 dana nema simptome.

“Dolazi do promene kada je u pitanju kupan broj testiranih u odnosu na pozitivne. Mi smo za vikend imali po pet pacijenata sa potrebom za PCR testiranjem, dakle deset ukupno. Od tih deset, samo je jedan bio pozitivan. Nema pravila, kada bismo rekli da je od 5 jedan pozitivan ispada velika brojka, tako da ne bih govorila o procentima, već bih rekla da je klinička slika sve bolja i da je mnogo manji broj pozitivnih nego ranije”, zaključila je Danijela Nešić, pomoćnica direktora Doma zdravlja Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com