Zdravlje

HPV vakcinu u Nišu primilo 1.300 dece i mladih

Od juna prošle godine kada je u našoj zemlji krenula besplatna vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) tu vakcinu u Nišu je primilo oko 1.300 dece i mladih, izjavio je načelnik ginekologije niškog Doma zdravlja Dušan Simić.

“Interesovanje za vakcinaciju je iznenađujuće dobro. Možda je specifikum u svemu tome da je vakcinu primilo i između 150 i 170 dečaka”, kazao je Simić tokom akcije kojom je obeležena Evropska nedelja prevencije raka grlića materice.

On je podsetio da se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje vakcinišu mladi uzrasta od devet do 19 godina, s tim što deca koja imaju izmedju devet i 15 godina primaju dve doze, a oni stariji tri doze.

“Roditelji koji žele da njihova deca prime vakcinu javljaju se izabranom pedijatru, a punoletne osobe javljaju se ginekologu”, izjavio je Simić. S

tariji od 19 godina, dodao je Simić, takođe mogu da prime HVP vakcinu, ali o sopstvenom trošku. On je istakao da je osnovni uzrok raka grlića materice dugotrojana rezistentna infekcija humanim papiloma virusom, odnosno grupom tih virusa. “Naravno to nije jedini uzrok. Prisutni su i drugi faktori, rano stupanje u seksualne odnose, veliki broj partnera, pušenje, upotreba alkohola i droga, ali značajnu ulogu ima imuni sistem. Pojedine osobe imaju takozvani “hiper imuni odgovor” na infekciju, pa dolazi do čestih prekanceroznih stanja”, istakao je Simić. On je naglasio da prekancerozna stanja mogu da se otkriju na vreme, a tada može da se reaguje i da se spreči razvoj invazivne bolesti. Simić je rekao da se u niškom Domu zdravlja obavljaju dve vrste preventivnih pregleda.

“Imamo nacionalni skrining za rano otkrivanje grlića materice i godišnje regularne sistematske preglede. U okviru nacionalnog skrininga moguće je uraditi Papa test svakoga dana i to bez izabranog lekara i zdravstvene knjižice, već samo sa ličnom kartom”, izjavio je Simić.

Prema njegovim rečima, niški Dom zdravlja trenutno je jedina zdravstvena ustanova u Srbiji koja je formirala Citološku laboratoriju po svim evropskim standarima.

“U toj laboratoriji “čitaju” se Papa testovi ne samo sa područja Nišavskog okruga, već sa područja još četiri okruga sa juga Srbije. Godišnje se tu uradi 7.000 do 8.000 Papa testova”, kazao je Simić.

Nišavski okrug, dodao je Simić, spada u bolje rangirane okruge u zemlji po broju obolelih žena od raka grlića materice, a razlog je, kakao je naveo, bolji preventivni rad u poslednjih osam godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com