Obrazovanje

U JUNU SE UPISUJE DRUGA GENERACIJA UČENIKA U ODELJENJE INTERNACIONALNE MATURE GIMNAZIJE “SVETOZAR MARKOVIĆ”: Odeljenje u kome se razvija kreativnost, aktivizam i samoinicijativa đaka

Od septembra prošle godine u Gimnaziji “Svetozar Marković” u Nišu 18 đaka trećeg razreda imaju nastavu isključivo na engleskom jeziku, njihovi predmeti se razlikuju od predmeta u ostalim odeljenjima, a diploma koju dobiju na kraju četvrte godine otvara im vrata svih svetskih univerziteta.

Oni su prva generacija Odeljenja internacionalne mature koje u Srbiji postoji samo u tri škole. Jedna od njih je i niška Gimnazija “Svetozar Marković” koja vrata ovog odeljenja otvara svim učenicima koji su prva dva razreda završili u nekoj od gimnazija u Nišu ali i Srbiji. Učenici rade po programu koji je identičan u 144 zemlje.

Prema rečima zamenice direktora Gimnazija “Svetozar Marković” Milice Milosavljević koja je i koordinator ovog odeljenja, prijemni ispit za one gimnazijalce koji upisuju treći razred a zainteresovani su da rade po ovom programu biće održan 26. i 27.juna, a prijavljivanje za prijemni je do 14. juna. Na prijemnom ispitu učenici polažu matematiku, srpski i engleski jezik.

Milica Milosavljević, zamenica direktora Gimnazije “Svetozar Marković”

“Program po kome se radi u ovom odeljenju sprovodi se u 3. i 4. razredu gimnazije, a ove godine biće, kao i prošle, primljeno 20 učenika. Program je besplatan i učenici imaju šest predmeta. Osnovni predmeti su im matematika, srpski i engleski jezik, dok ostale predmete biraju iz grupe prirodnih nauka,biologija i hemija, i društvenih, geografija i filozofija. U planu je da dobiju i istoriju kao i fiziku. Imaju i obavezne aktivnosti koje su i jezgro ovog programa – “Teorija znanja” i “Kreativnost, aktivnost, usluge”, “Istraživački esej”. Nastava se sluša isključivo na engleskom jeziku, a maternji jezik koriste samo na časovima srpskog jezika”, kaže Milica Milosavljević.

Kada završe četvrtu godinu učenici eksterno polažu ispite koje ocenjuje centrala programa koja se nalazi u Hagu. Budući da se u celom svetu radi po istom programu i testiranje učenika iz IB odeljenja se dešava u istom danu u svim državama u kojima se program primenjuje a njihova diploma se priznaje u preko 4.000 svetskih univerziteta. Istovremeno su, za one učenike koji ne žele da napuste Srbiju, otvorena vrata i svih fakulteta univerziteta u Srbiji.

“Ono što učenici ovog odeljenja rade u okviru aktivnosti “Teorija znanja” je nešto specifično i unikatno u poređenju sa klasičnom nastavom. To je predmet koje će učenike lakše pretvoriti u buduće intelektalce i dati im neku tačku sa koje će se oni osvrnuti i biti malo kritički nastrojeni prema onome što rade”, dodaje Milica Milosavljević.

Foto: V.M.

Kroz “Istrađivački esej” učenici se pripremaju za ono što ih očekuje na univerzitetu. Tokom dve godine školovanja u ovom programu učenici biraju predmet iz kojeg će raditi naučno istraživanje. Pišu rad koji će imati 4.000 reči i to im kasnije donosi određeni broj bodova, ali ono što je najvažnije sreću se sa istraživačkim radom.

“Ono što ovaj program čini onim što jeste je “Kreativnost, aktivnost, usluge”. Neka vrsta društvenog korisnog rada. Đaci su u obavezi da rade još nešto osim da idu u školu. Neće moći samo da se uči i da se imaju dobre ocene. Oni moraju da izađu iz učionice i da rade nešto drugo, da učestvuju u nekoj predstavi, da organizuju svoju izložbu, da nešto snime, da se takmiče u nekom sportu ili da se bave društveno korisnim radom. Da se osmele da na taj način pokažu svoju kreativnost”, objašnjava Milica Milosavljević.

Milica Dinić je jedna od 18 učenika ovog odeljenja.

“Progam je tako koncipiran da, ne samo da podržava naše akademske i intelektualne ideje, već razvija našu ličnost u svim sferama. Program izuzetno neguje samoinicijativu kod nas, želju da istražujemo, kreativnost, znatiželju. Ponuđene su nam neke prilike koje ni bi bile u klasičnom programu. Mnogo lepih stvari smo naučili, stekli smo kvalitetno znanje engleskog jezika na kome se i verbalno i pisano izuzetno izražavamo”, kaže Milica Dinić koja planira da nakon završetka gimnazije upiše medicinu. Ostaje još samo da izabere zemlju i univerzitet na kome će studirati.

Foto: V.P.

Milan Višnjić je njen drug iz odeljenja a njegova želja je da studira režiju.

“Da upišem ovo odeljenje podstakla me je moja ambicioznost i želja da konstantno napredujem. U ovom odeljenju okružen sam vršnjacima sličnog interesovanja i razmišljanja, pogleda na svet. Okolina puno utiče na čoveka, a moji drugovi direktno ili indirektno utiču na razvijanje mojih osobina. Program koji nam je ponuđen pruža znanje koje je posebno, praktično je i korisno. Nastava je kvalitetna i profesori se dosta zalažu. Postiču nas na kreativnost i utiču na to da učenici budu što svestraniji.Nastava podstiče diskusiju i analitički pristup problemima na časovima što nam omogućava da dublje razmislimo o svojim interesovanjima i pronađemo sebe. Ovakav rad nas motiviše da budemo što uspešniji i što kvalitetniji kao osobe ali i kao akademski građanin i intelektualaci”, ističe Milan Višnjić.

Učenici iz ovog odeljenja uglavnom planiraju da studije nastave van Srbije, ali svako od njih želi, a Milica Milosavljević se iskreno nada da će tako i biti, da se nakon studija vrati u zemlju i da svoj doprinos u oblasti za koju su se opredelili.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com