DruštvoMoja priča

Kako je to biti među najboljima? Veljko Đurić, koga su novinari prozvali “100 poena” i Gimnaziju zavšio kao đak generacije i sa 15 nagrada

Nišlije Veljka Đurića javnost se seća kao najmlađeg odlikovanog zaslužnog pojedinca od predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nagradu je zaslužio jer  je ispisao bogatu takmičarsku istoriju koju je upotpunio velikim brojem nagrada. Njegov moto je da u životu svako mora da ima cilj ka kome će ići. I to je već pola uspeha. Svaki kasniji uspeh dolazi iz napora da se cilj dosegne. Pokazalo se mogućim. Veljka, kojeg su mediji prozvali “100 poena”, nastavio je da niže uspehe. Gimnaziju “Svetozar Marković” završava kao đak generacije, ali i sa 15-tak nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Sretenjska nagrada mu je najznačajnija, za nju kaže da mu je odredila život. Ona je krunisala sve njegove uspehe koje je postizao tokom osnovne škole i u prvoj godini srednje. Nagrada “đak generacije” mu je druga po važnosti, jer je njom kaže krunisao kompletno osnovno i srednje obrazovanje. Ipak izdvaja i poslednje priznanje, prvo mesto na međunarodnoj nacionalnoj ekološkoj olimijadi. Otkriva i kako je to biti među najboljima.

“Verovatno je presudno višegodišnje iskustvo na takmičenjima. Osim znanja koje je neophodno, dobra intuicija takmičara vodi do tačnog odgovora, čak i kada nisu sigurni. Širina znanja iz različitih oblasti, povezivanje znanja iz književnosti, istorije, drugih predmeta, može da nam pomogne da dođemo do  tačnog odgovora i ako nekada nemamo neposredno tu informaciju”, iskren je Veljko.

Kaže da nije razmišljao o nagradi “đak generacije”, već je postepeno dolazio do nje. Na tom putu prošao je mnoga takmičenja, osvajao nagrade, učestvovao na raznim literarnim konkursima. Kada na kraju sumira rezultate, vidi iza sebe 15-tak nagrada, a interesovanja su ponovo, kao i u osnovnoj školi, u najvećoj meri bila usmerena ka prirodnim naukama.

“To su bila takmičenja iz biologije, informatike, a sa druge strane i književnost je oblast iz koje sam se dosta takmičio, a ono što je sigurno doprinelo toj tituli “učenik generacije” to je sigurno 15 međunarodnih i državnih prvih mesta za četiri godine”, rekao je Veljko.

Kaže da mu se po nekada i desilo da dobije manju ocenu od petice, ali ističe da niko ne treba da se opterećuje ocenama već funkcionalnim znanjem. Upravo ta činjenica da mu nije bilo bitno da sve igleda statistički dobro, mu je pomogla da kroz razna takmičenja dolazi do novih saznanja i otkriva različite delove svoje ličnosti. A njegova ličnost je svestrana. Uspeo je da spoji za mnoge nespojivo.

“Možda te nauke deluju dijametralno suprotno, ali meni je bilo najvažnije da steknem znanja iz različitih oblasti. To me uvek guralo napred. Nije mi bilo preterano teško, jer koliko se čini da te stvari nisu povezane nekada se prepliću čak i humanističke i prirodne nauke, pa je zanimljivo kada ih nađemo tamo gde ne očekujemo”, iskren je Veljko Đurić.

On je nastavio da neguje i ljubav prema pisanoj reči. Napisao je dva romana, tokom godina kako je sazrevao. Sada čeka da sve to usavrši i onda dođe i do izdavaštva. Kaže da je bilo i odricanja, ali najviše u najranijim razredima kada je trebalo postaviti temelje u učenju. Veljko planira da upiše Fakultet organizacionih nauka u Beogradu.

“Moraću sada već da se usko profilišem što se tiče moje budućnosti, nastaviću da razvijam svoje strasti sa strane jer to bogati moju ličnost”, zaključio je Veljko Đurić.

Na kraju je poručio mladima da moraju da imaju jasan cilj pred sobom, da znaju šta žele i da sa čvrstom odlučnošću grabe ka tome.

“Iako nekada deluje da živimo u totalnom mraku u društvenom kontekstu, mislim da su ljudi oni koji su posvećeni svom radu i rade negde u tišini, upravo ta svetlost na kraju tunela koja je ruka za spas i svi moramo da se osvrnemo na takve ljude.”

Veljko Đurić

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Dušo, sve najbolje! Sto godina da se osećaš super, pa posle kako bude. Uživaj sa namilijima i neka ti Bog podari čudesne puteve, dobre odluke , ljubav i zdravlje . 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com