Moja pričaObrazovanje

Niški maturant dobio stipendiju za studiranje na Oksfordu

Aleksa Đorđević, učenik i maturant Gimnazije “Svetozar Marković” pohađaće od septembra studije Matematike i kompijuterskih nauka na Oksfordu u Engleskoj, jednom od najprestižnijih univerziteta u svetu, kao jedini stipendista iz Srbije. Dobitnik je brojnih nagrada i priznaja, a ove godine bio je prvak na državnom na takmičenju iz matematike i fizike.

Od svih svojih dostignuća, najponosniji je na bronzanu medalju koju je osvojio na Svetskoj olimpijadi iz nauke i srebrnu medalju sa Balkanijade iz fizike.

 “Na početku četvrte godine sam razmišljao koji fakultet da upišem pa sam rešio da probam nešto i u inostranstvu, u krajnju ruku da mi ne bi bilo žao jednog dana što nisam probao. Za studije na ovom prestižnom univerzitetu sam se prijavio u oktobru prošle godine, ali nisam mislio da ću biti primljen”, priča Aleksa jer kako kaže, uprkos tome što Okford dodeljuje samo tri stipendije godišnje zemljama trećeg sveta, duboko u sebi nije gubio nadu da će komisija prepoznati njegov trud i rad.

Ističe da je izuzetna čast studirati na Oksfordu, ali da ipak ne planira da ostane da živi u Engleskoj.  Dodaje da je ipak imao alternativu, da ako kojim slučajem ne bude primljen, upiše Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

 “Voleo bih da se nakon studija vratim u svoju zemlju i radim ovde, možda ne baš posle studija, ali vratio bih se svakako, završava on.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

6 Komentara

  1. I to je za pohvalu? najbolje uzimaju, i posle ce to biti ugledni britanci… Ovaj Srbistan je postao tesko rasulo.

    1. Da…. neko ko ce sutra biti nesto u zivotu, a ti ces i dalje da kevces po tastaturi iz neke nishke rupe. Jer nisi bio shtreberchina i shkola ti nije bila bitna.

  2. Zapad mekom moći 5 koraka ispred rusa….kako ga neki ruski univerzitet nije snimio i ponudio bolje uslove?!?! Steta…ode kod vekovnih srbskih neprijatelja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com