Obrazovanje

Ovogodišnji “Nauk nije bauk” fokusiran na fiziku

U Gimnaziji „Svetozar Marković“ ORGANIZOVAN 14. festival „NAUK NIJE BAUK“

Četrnaesti po redu festival “Nauk nije bauk” koji ima za cilj da mladima kroz brojne eksperimente, približi nauku na kreativan i zanimljiv način organizovan je u gimnaziji “Svetozar Marković”.  Festival „Nauk nije bauk“  okupio je najtalentovanije učenike iz prirodnih ali i društvenih nauka, a cilj festivala, kao i prethodnih godina jeste da nauku približi mladima.

Tema ovogodišnjeg festivala je fizika, ujedno i najava onoga što nas tek očekuje naredne godine, a to je “Nauk nije bauk” međunarodnog karaktera.

Foto: J.J.

„Promovišemo nauku, istraživanje, druženje, ali i školu, pa smo ove godine rešili da festival nauke organizujemo baš u gimnaziji „Svetozar Marković“, koja je pre više od jedne decenije i bila tvorac i realizator ovog festivala“, kazala je direktorka gimnazije Milica Milosavljević.

Festival „Nauk nije bauk“ organizuje se od 2009. godine, a poslednja dva izdanja festivala održana su u digitalnom formatu. Pored festivala koji traje do 19 sati, tačno u podne u školi je izvedena predstava „Magareće godine“, a povod je godišnjica rada i postojanja gimnazije.

 „Fizika u svetu optike privlači pažnju posetilaca, posebno učenika nižih razreda osnovne škole jer mogu da vide razna svetla, a mi smo spremili specijalne nočare koje putem difrakcije stvaraju optičku ilziju i vama se čini da vidite srce kada pogledate u tačkasti izvor svetlosti“, kaže Jelena Đorđević, učenica ove škole.

Interesovanje posetilaca privukla je i postavka koja se tiče psihologije kao nauke.

Foto: J.J.

„Psihologija je vrlo zahvalna za „Nauk nije bauk“ iako na prvi pogled deluje da nema šta da ponudi i da je reč o apstraktnoj nauci. Ova postavka dokazuje suprotno jer ilizuje govore o tome da naše percepcije nisu uveka kakve jesu i zbog toga nastaju mnogi problemi u životu. Mnogo toga što nam se dešava u životu su iluzuje, a granica između iluzija nije uvek tako jasna“, objašnjava Miša Ljubenović, psiholog u Gimnaziji „Svetozar Marković“.

 

Foto: J.J.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com