Društvo

Tri manifestacije u kalendaru niških pekara za ovu godinu

U kalendaru Unije privatnih pekara Niša za ovu godinu nalaze se tri važne manifestacije – Dani bureka, Festival i Sajam pekarstva.

Unija pekara Niša će u saradnji sa Prehrambeno-hemijskom školom 10. i 11. maja organizovati međunarodni učenički festival pekarstva. Reč je o novoj izložbeno-takmičarskoj manifestaciji koja će okupiti učenike pekarskih škola iz Niša, regiona i zemalja u okruženju, sa ciljem popularisanja struke i promovisanja budućih pekarskih majstora. Festival će biti održan u Oficirskom domu.

Tradicionalni Niški dani bureka ove godine biće održani od 15. do 18. avgusta, na istom mestu kao i prošle godine, a za oktobar se priprema Sajam opreme i sirovina za pekarstvo, mlinarstvo, poslastičarstvo i ugostiteljstvo, koji će biti održan u Hali Čair.

Svi naši članovi gaje nadu da će bar Buregdžijada, kao najstarija manifestacija, dobiti veću podršku grada i gradskih institucija, jer ona to zaslužuje. Burek se pravi i prodaje na celom Balkanu, ali je niški jedinstven. Tako govore svi koji su ga probali. Možda bi trebalo da prepisujemo od komšija iz Leskovca, koji su od svog roštilja i Roštiljijade napravili svetsku atrakciju, od koje korist ima celokupna zajednica – tu je i zabava i profit i veliki broj turista. Zahvaljujući manifestaciji brendirano je nekoliko autentičnih proizvoda iz leskovačkog kraja – roštiljsko mesto, sprža, ajvar, a planiraju brendiranje još tri proizvoda. Niš još nema svoj brend, iako ga mnogi prepoznaju i po bureku“, ističe Bratislav Vukadinović predsednik Unije pekara Niša i organizator niške Buregdžijade.

Niški pekari će i u okviru Sajma turzima koji se u Nišu tradicionalno održava u aprilu, imati svoj štand na kojem će biti promovisani Dani bureka. U Hali Čair posetiocima će se predstaviti sve niške buregdžije, učesnici ove tradicionalne manifestacije.

Pre svega toga, u saradnji sa Turističkom organizacijom Niš pekari će od 14-16. februara otputovati u Bugarsku na svetski festival Holidai and Spa Ekspo Sofija 2019, koji okuplja predstavnike svetskog turističkog tržišta. Na štandu Turističke organizacije Niš, pored turističkih potencijala, biće promovisan i čuveni niški burek. To je samo korak u kampanji koju niški pekari planiraju da realizuju sa ciljem brendiranja niškog bureka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com