Društvo

Počinju “Dani bureka”. Organizatori najavljuju burek od pasulja, čija semenki, ali i na palminom ulju za vernike koji poste

Tradicionalna, jubilarna dvadeseta niška manifestacija “Dani bureka”, počinje večeras i trajaće do 20. avgusta na platou ispred Oficirskog doma. Prema najavama organizatora ove godine će se u pripremi ovog niškog jela nadmetati pet takmičara iz Niša i jedan iz Kruševca. Bilo bi više, ističu, ali ovaj sektor iz godine u godinu sve više gubi radnu snagu.

 

“Sve je manje i pekara i prodavaca i to je nešto na šta moramo u budućnosti da radimo”, kazao je predsednik Unije pekara Bratislav Vukadinović.

Ipak najavljuje da će Nišlije i ove godine probati razne vrste bureka, sa više nadeva.

“Praviće se burek sa sirom i slaninom, sa pasuljem i kobasicom, sa čija semenkama, integralni burek, burek sa piletinom”, najavio je Vukadinović.

Kako se ove godine Dani bureka organizuju u dane Bogorodičinog posta, Vukadinović kaže da će na manifestaciji moći da dođu i ljudi koji poste jer će se čak na dva štanda praviti burek i sukane pite na palminom ulju  i sa prilagođenim nadevom.

“Turski pekar Mehmet Oglu kada je iz Istanbula 1498. godine došao u Niš, recept bureka nam je doneo na poklon, pa zato smatram da je ovaj proizvod niški”, zaključio je Vukadinović.

Manifestaciju će pratiti i bogat kulturno umetnički program. Biljana Stanojević je ispred Društva umetnika “Svetionik” kazala da će ovo društvo zajedno sa Udruženjem pekara obeležiti ove godine “značaj zrna pšenice”. Za vreme sva četiri dana trajanja biće organizovan i program za decu u periodu od 19:30 do 20:30, a od 21 sat posetioce očekuje i koncert.

“Večeras će nastupiti Miroslav Stojanović Malac i Ivica Tasić. Malac je do sada objavio 70 CD-ova, a kompletni je autor svih 700 pesama. Hteli smo da spojimo sa željom da proslavimo tako veliku cifru”, rekla je je Biljana Stanojević.

Istakla je da će na Danima bureka nastupiti i Ivan Prokić, tamburaši, Crne Mambe. Nastupiće i nekoliko kulturno umetnička društva.

Zbog održavanja ove manifestacije biće obustavljeno i kretanje saobraćaja i parkiranje u ulici Milentijevoj od raskrsnice sa ulicom Lole Ribara do Oficirskog doma od 17. do 20. avgusta 2023. godine.

Organizator manifestacije je udruženje Unija pekara Niš, uz podršku Grada Niša, Gradske opštine Medijana, Gradske opštine Palilula i Društva umetnika „Svetionik“, zbog kojih su kako je istakao Vukadinović uspeli da “nakupe” sredstva i da očuvaju ovu manifestaciju.

Dani bureka i dalje privlači veliki broj kako domaćih, tako i stranih turista.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. To je sramota za Grad Niš da učestvuje samo 6 pekara!Ukloniti tog organizatora koji nije predsednik unije pekara…Zoran Pralica je Predsednik!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com