Društvo

Svadbu rasturio Drug Tito, ali brak još uvek traje

Na današnji dan, davne 1980. godine Jelkica i Zoran su napravili svadbu koje se sećaju ne samo zato što su toga dana započeli bračni život koji traje već 37. godinu,  već što im je svadbeno veselje pod šatorom prekinula policija, a svatovi se razišli da tuguju.

Jelkica i Zoran (prezime poznato redakciji) su te davne 1980. godine okupili svatove, ne baš male i otpočeli svadbeno veselje u selu nadomak Niša, u, za tu priliku montiranom šatoru.

Sve je teklo po običajima, a svatovi pristigli iz Zrenjanina, Pančeva, Beograda, Zemuna, Niša…

“Ali, nešto posle 15 časova, dođoše predstavnici  mesne zajednice praćeni policajcem….rekoše, “veselje se prekida, umro je Drug Tito,” prisećaju se početka svog braka.

Zamukla muzika, stalo i veselje.

Dok su se domaćini osvestili, više od polovine gostiju trčeći je ušlo u autobuse i požurilo svojim udaljenim kućama, kazali su, “da tuguju u miru”…

Svadbenog veselja, tako, nije bilo, mnogi su otplakali odlazak druga Tita, ali su mladenci sa početka priče i danas u braku čijeg će se neobičnog  početka, sigurno, zauvek sećati.

Da podsetimo, Josip Broz Tito, doživotni predsednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije, preminuo je u nedelju 4. maja 1980. godine u 15.05 časova na Klinici za srce i krvne sudove Kliničkog centra u Ljubljani. Umro je svega tri dana pre svog 88-og rođendana (7. maja).

Titovoj sahrani, koja je održana 8. maja u Beogradu, prisustvovalo je 209 delegacija iz 128 zemalja sveta i zvanično je najposećenija sahrana nekog državnika u istoriji.

Tito je sahranjen u bivšoj zimskoj bašti svoje rezidencije, tzv „Kući cveća“ i njegov grob je posetilo preko 17 miliona ljudi.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com