Društvo

Termini za svadbe popunjeni, a cena veselja kao kapara za stan ili luksuzan auto

Broj venčanja i proslava u restoranu nakon završetka pandemije Korona virusa naprasno je skočio, a s njim i cene.

Iako, u skladu sa porastom cena hrane, piće i ostalog na tržištu, rastu i cene usluga i “menija” u restoranu, termini za ovu godinu i početak sledeće, verovali ili ne, su bukirani.

Subota je najtraženija među mladencima, te se traži “subota” više, što su neki restorani i pametno iskoristili. Da izgovorite sudbonosno da u subotu, u nekim ugostiteljskim objektima, uslov je da imate minimum 200 zvanica, koliko i ima jedna prosečna sprska svadba.

Što se tiče poklona i darova koji se nose mladencima, pegle, mašine za veš, slike, miksere i jorgane odavno su zamenile koverte u kojima se kao poklon nosi novac, svako nasprem svojih mogućnosti, jer poklonu se u zube ne gleda.

Za venčanje iz snova potrebno je… 

Zakupiti salu za proslave, što je najveći izdadak. Cena “menija” po osobije varira između 30 i 35 eura po osobi. u tu cenu je uključeno neograničeno piće i hrana. Što znači da mladenci po osobi treba da izdvoje malo više od 4000 dinara po osobi.

Za burme od zlata potrebno izdvojiti od 40ak hiljada pa naviše, koje mogu biti sa neki dragim kamenom ili bez.

Izlazak matičara na teren, odnosno dolazak u izabrani restoran košta više hiljada dinara, dok “DA” možete izgovoriti i u kući za venčanje gde se plaća simbolična cena takse. Ukoliko se mladenci odluče i za ckveno venčanje, potrebno je izdvojiti oko 9000 dinara uključujući takse.

Cena benda takođe varira i to su uglavnom šestocifren iznos u dinarima. Od 1500 pa do 10.000 eura, u zavisnosti od članova benda i njihove popularnosti. Većina mladih angažuje i di-džeja, što je uglavnom jeftinija varijanta.

Dekoracija prostora takođe predstavlja veliki novčani izdatak. Pozadina za slikanje mladenaca košta oko 40ak hiljada dinara, plus dekoracija mladenačkog stola koja košta oko 300 eura.

Da se sve zabeleži okom objekitva, usluge izrade slika, foto-albuma i snimanje ceremonije potrebno je izdvojiti od 300 eura pa naviše.

Najslađi deo, torta, naplaćuje se po kilogramu. Neke poslatičare kilogram torte naplaćuju oko 1500 dinara, pa pomnožite sa brojem zvanica…

Pozivnice se u današnjoj eri društvenih mreža šalju online, putem vibera, a njihova izrada košta od 45 pa do 65 dinara po komadu plus štampa.

Za venčanicu, cipele, mladinu frizuru i šminku potrebno je više od 100. 000 dinara, bez obzira da li je venčanica iznajmljena, šivena po meri ili kupljena.

Odelo za mladoženju košta od 30 do 50 hiljada.

Naravno, sve je individualno i naspram vaših mogućnosti. Većina mladih se danas odlučuje za neku intimniju varijantu koja košta daleko manje od proslave u restoranu.

Za koju god varijantu se odlučite, to svakako treba da bude vaš najlepši dan u životu!

“Ma samo nek je veselo”, kaže stara srpska izreka.

“Planirati venčanje jeste lepo, ali i dosta stresno. Puno detalja ima oko organizacije kako bi sve bilo savršeno. Zatim  treba ispoštovati sve te zvanice koje su došle da vas ispoštuju toga dana. Sve je drastično poskupelo u odnosu na prethodne godine, kad se sve sabere na kraju, cena je vrtoglava. Jeste da se od novca dobijenog na veselju uglavnom povrati novac, ali to je najmanje bitno. Svaka mlada treba da ugodi sebi toga dana, jer to je jednom u životu”, kazala je naša sagovornica koja će sudbonosno da izgovoriti tek sledeće godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Ma ovce služe za šišanje, jel tako? Dok skoro svi vlasnici restorana presipaju piće, podgrevaju roštilj, ne plaćaju PDV pa oni i muzičari nikad bogatiji, a ti ovco diži kredit nebi li napravio detetu svadbu???

  2. Ovo je neverovatno na sta sve narod pristaje,pocev od placanja restorana po abnormalnim cenama pa preko muzicara,do totalno bespotrebnih i preskupih dekoracija.Da su pametni da se vrate ranijim barakama pa neka restorani propadnu ili neka postave realne cene.Mesta u restoranima ne bi smela biti skuplja od 15e a muzika od 50e po clanu orkestra.Ako ne zele da sviraju po toj ceni,postoje ljudi koji ce pustati muziku po takvim cenama.Ne razumem zasto je bitno da muzika bude uzivo a da se muzicari ponasaju kao da su zvezde koje iza sebe imaju snimljene milionske tiraze nosaca zvukova.Uostalom,neka sviraju bahatim milionerima,koji se razbacuju parama a obican narod,po ovim cenama,prestace da se vencava i pravi svadbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com