Hronika

Aleksinčaninu (29) osam i po godina zatvora za smrt motocikliste (28)

Aleksinčanin Dušan Stevanović (29) osuđen je u Višem sudu u Nišua na osam i po godina zatvora jer je. kako je navedeno u optužnici, 6. jula prošle godine oko 23.20 sati u ulici Maksima Gorkog u Aleksincu svojim vozilom „ford fokus“ oborio motociklistu Aleksu Rakića (28), koji je od zadobijenih povreda preminuo dva dana kasnije.

Stevanović nije prisustvovao objavljivanju presude već je u sudnici bio samo njegov branilac Momčilo Kovačević. Sudija Višeg suda Aleksandra Mojašević kazala je da je dokazano da je Stevanović vozio sa 1.95 promila alkohola u krvi te brzinom od 64 kilometra na čas što je i dovelo do saobraćajne nesreće.

„Dokazano je da je optuženi učinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja na način kako je to opisano u optužnici. Presudan za utvrđivanje njegove krivice bio je nalaz veštaka saobraćajne struke. ustanovljeno je da je Dušan svojim prelaskom u levu kolovoznu traku kojom se kretao Aleksa stvorio prepreku na putanji kojom je išao motociklista. Razlog prelaska u suprotnu traku bio je subjektivan, totalna nesposobnost za upravljanje vozilom zbog teške alkoholisanosti. To što motociklista nije imao kacigu nije bio uzrok nezgode. Dušan je delo učinio pod dejstvom alkohola, ali je bio uračunljiv“, rekla je Mojašević.

Obrazlažući visinu izrečene kazne sudija je kazala da nijedna ne može da vrati vreme i jedan izgubljeni život.

„Ovom kaznom se treba uticati na optuženog da ne čini opet ista krivična dela i poslati poruka drugima da pijani ne sedaju za volan. Cilj nam je bio da se ostvari pravednost i srazmernost kazne učinjenom delu. Od otežavajućih okolnosti uzeta je u obzir težina povređenog dobra, da je stradao mlad čovek. Takođe, cenjeno je i to što je Dušan već osuđivan za dela iz oblasti saobraćaja, vožnju pod dejstvom alkohola i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći a otežavajuća okolnost je i to što je on profesionalni vozač“, rekla je sudija.

Kao olakšavajuće okolnosti navela je njegovo korektno držanje pred sudom, iskreno kajanje i izvinjenje porodici oštećenog Alekse. Slavica Rakić, Aleksina majka je nakon izricanja presude kazala da je gubitak deteta najveća žalost i muka za roditelja.

„Gubitak deteta vam išćupa srce, živim dalje i čekam da nađem mog Aleksu tamo gde je sada. Život bez njega je strašan, sesti za ručak bez njega, ući u kuću u kojoj njega više nema a najviše videti njegovu decu koja više nemaju oca, nanosi nemerljiv bol“, rekla je Aleksić.

Dodala je da svakog za svoje boli najviše ali da nju bole i smrti tih drugih mladih ljudi.

Foto: B. Lj.

„Susrećem druge roditelje kojima se isto desilo, pokušavajući da nađem utehu. Moj Aleksa je bio divan momak, nije mrava zgazio, kada je stradao došlo je stotinak ljudi da nam zjave saučešće. Svako je o njemu imao da kaže sve najlepše. Nadam se da će ova današnja presuda uticati da se smanji broj saobraćajnih nesreća, da se spreči da neko drugi preživljava ovo što i mi“, kazala je Slavica pokazujući tetovažu na desnoj ruci sa likom svog sina i natpisom „Ne bole me uspomene, boli me nedostajanje!“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com