Sport

Prvi srpski GO Kamp na Bojaninim vodama

Na Bojanininim vodama nadomak Niša, ovog vikenda se održava prvi srpski GO kamp. Škola goa i mini turnir trajaće od 14. do 16. avgusta, a organizator je GO klub „Pro go“ iz Niša.

Turnir na Bojaninim vodama biće priprema igrača koji će za desetak dana odmeriti snagu sa hrvatskim kolegama, putem interneta.

Ovo je prvi put u srpskoj istoriji goa da se neko osmelio da napravi kamp ovog tipa. Dvadesetak goista biće deo Kampa u okviru kojeg ćemo održati turnir za mlađe igrače, go radionice i uspon na Devojački grob, odnosno na Trem, gde planiramo, ako nam vreme dozvoli, da odigramo promotivne partije goa“, otkriva Željko Veselinović iz „Pro go“ kluba.

Osim popularizacije goa, ideja je da se i na ovaj način promovišu prirodne i turističke vrednosti koje Niš i njegova okolina imaju.

Ranije smo obično išli u Zelenkovac, u Republici Srpskoj. Budući da nam je zbog korone kretanje ograničeno, posle 15 godina smo, konačno, našli prostor koji nije daleko od Niša. Iskoristićemo gostoprimstvo ljudi iz Skijaške kuće koja će ta tri dana biti naš dom“, navodi Veselinović.

Foto: S.P.

Go se u Nišu igra skoro pola veka. Prvi niški go klub zvao se „Elef“ i osnovan je na Elektronskom fakultetu. Danas postoje dva go kluba, Univerzitetski go klub „Student“ i Go klub „Pro go“ u okviru koga je pokrenuta škola goa „Igraj go – razvijaj vijuge“. Škola je, do sada, regrutovala tridesetak veoma dobrih igrača, a među njima su i Dušan i Nikola Mitić koji spadaju u top 10 igrača Evrope. Zahvaljujući svemu tome, ali i organizaciji međunarodnih turnira, Niš se pozicionirao kao evropski centar razvoja goa.

Niš je referenca kako se go razvija u čitavom regionu zapadnog Balkana. Zahvaljujući našoj saradnici Mirjani Rašić Mitić, inače nastavnici infomatike u OŠ „Sveti Sava“, Pedagoški zavod je ovu misaonu igru uvrstio u preporučene vannastavne aktivnosti u školama i domovima. Nekoliko naših goista je u martu, putem interneta, igralo „Korona kup“ sa kolegama iz Praga, koje očekujemo na turniru „Niš Open 2020“. Ovaj internacionalni turnir, ako epidemija dozvoli, trebalo bi da bude održan 17 i 18. oktobra“, ističe Veselinović.

Međunarodni turnir u gou, prethodnih godina je u Niš doveo igrače iz Kine, Koreje, Indije i brojnih evropskih zemalja, a značajan je i po tome što je zvanično deo Grand Prix serije turnira.

Grad Niš je 1989. godine bio domaćin Evropskog prvenstva u gou, koje je proglašeno za najbolje organizovan go turnir do tada u Evropi, a održano je na Elektronskom fakultetu.

Go je drevna dalekoistočna misaona igra koju su na Balkan doneli moreplovci. Podseća na šah jer se igra na drvenoj tabli (“goban”), ima svoje figure (“kamenovi”) i specifična pravila.

Foto: Arhiva Pro go klub

Prosečna partija goa traje oko 250 poteza. Vremenski, igra može trajati od 15 minuta pa do više meseci. Zanimljivo je da u ovoj igri remi ne postoji, a pobeda se može ostvariti i sa 100, ali i sa pola poena. Starosna granica za igrače ne postoji, može se igrati i na otvorenom, što u doba korone i nije tako loša opcija”, objašnjava Veselinović.

Prema legendi, go je nastao u Kini pre 4000 godina, mada među istoričarima postoje i drugačija razmišljanja u vezi toga. Najstarija je igra na tabli, čija se pravila nisu menjala vekovima unazad.

Zanimljivo je da je Pula bila jedan od prvih evropskih gradova u kojemu se igrao go tokom XIX veka i to su igrali uglavnom moreplovci koji su igru doneli iz Japana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com