Društvo

Prosvetni radnici protestovali: Prosveta je dovedena do prosjačkog štapa

Prosvetni radnici iz Niša protestovali su danas ispred zgrade u kojoj se nalazi Školska uprava za područje Nišavskog okruga i zatražili hitno poboljšanje svog statusa i rešavanje nagomilanih problema u prosveti.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u Nišu Vladan Ćirić rekao je da prosvetni radnici podsećaju vlast da postoji jedna profesija koja je maltene dovedena do prosjačkog štapa.

„U prosveti ne valja dosta toga, počev od Zakona o osnovama sistema osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Prosvetni radnici su nezadovoljni materijalnim statusom, svojom bezbednošću i bezbednošću učenika u školama. Nezadovoljni smo odnosm čitave države i čitave javnosti prema prosveti i prosvetnim radnicima. Sve će to dovesti do kraha ne samo prosvete, nego čitavog društva. U Srbiji se iz godine u godinu urušava prosvetni sistem. Sve je gore. Jednog trenutka ćemo dotaći dno i tada više neće biti prostora za neki pomak“, istakao je Ćirić.

On je kazao da su prosvetni radnici sve opterećeniji i trpe sve veći i veći pritisak.

„Sve je veća odgovornost prosvetnih radnika, a sve je manje mogućnosti da prosvetni radnici odgovore svim tim obavezama. Uvek je prosvetni radnik, nastavnik, odeljenski starešina, pedagog, direktor odgovoran za sve što se dešava u školi. Nameću nam da mi moramo da vodimo računa o deci 24 časa dnevno i u školi i van škole. Da vodimo računa sa kim se dopisuju na društvenim mrežama, kako se ponašaju i ako se ne daj bože nešto desi, opet smo mi odgovorni i cela škola“, izjavio je Ćirić.

On je kazao da prosvetni radnici očekuju da se posle izbora problemi u prosveti počnu hitno da rešavaju.

Prema njegovim rečima, okidač za današnji izlazak na ulicu je podela jednokratne novčane pomoći od 10.000 dinara srednjoškolcima.

Ćirić je rekao da je isključivi cilj podele para da se učenici „potkupe“ pred izbore.

„Da su hteli mogli su da donesu Uredbu pa da deca svake godine dobijaju taj novac, a ne samo pred izbore. Mi niso protiv toga da se učenicima novčano pomogne, ali ovakav način predsavlja zloupotrebu dece i prosvete u političke svrhe“, izjavio je Ćirić.

Prema njegovim rečima, veliki problem prilikom podele para je i što tu nije postojala selekcija.

„Novac će dobiti sva deca, ona koja redovno dolaze u školu, koja osvajaju nagrade na takmičenjima i ona koja ne dolaze u školu, neodgovorno se ponašaju prema svojim školskim drugovima. Na taj način se destimulišu dobri đaci da postižu još bolje rezutlate, a stimulišu loši đaci da se i dalje tako ponašaju kao što su do sada“, rekao je Ćirić.

Prosvetari su tokom protesta nosili transparente na kojima je pisalo „Vratimo dostojanstvo nastavniku“ i „Stop urušavanju prosvete“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Povecanje plata 3 puta prisvetarima nece popraviti lise stanje u prisveti.Rad red odgovornost cesta ispekcija postriti kazne prema ucenicima previse je slobode u sklolama.

  2. Koliko plaćam dodatne časove i ja i supruga radimo ,treba im smanjiti plate,a roditeljima platiti za rad sa decom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com