DruštvoVirus Korona

Povećana inspekcijska kontrola. Najviše kazni napisano u Nišu

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je za RTS da su inspekcijske službe bile vrlo aktivne u prethodna dva dana – preko 50 tržnih centara i hipermarketa je kažnjeno u Srbiji, od toga nemali broj u Nišu, sigurno desetak privrednih subjekata, odnosno pravnih lica.

Inspekcijske službe počele su pooštrenu kontrolu sprovođenja epidemijskih mera. U fokusu su sada tržni centri, gradski prevoz, prodavnice i ugostiteljski objekti.

Kažnjeno je nekoliko tržnih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, akcija je nastavljena i tokom vikenda. Najviše kazni napisano u Nišu, rekao je on.

To su, kako kaže, kazne od 300.000 i 150.000 dinara, ali je bilo kažnjavanja i korona redara koji nisu poštovali svoje obaveze.

“U javnom saobraćaju je određeni broj građana dobio kaznu kao fizička lica od 5.000 dinara i vozači gradskog saobraćaja, ne samo u Nišu, već i u Kragujevcu, Novom Sadu”, rekao je Stemenković.

Prema njegovim rečima obavljen je veliki broj nadzora, 30 odsto veći, izvršeno je preko 4.500 nadzora tokom petka i subote, broj izrečenih prekršajnih nadzora je 100 posto veći – preko 21 milion dinara prema svim akterima koji nisu poštovali propise uredbom Vlade i naredbom ministra zdravlja.

U Nišu nisu kažnjeni najveći tržni centri.

“U principu podaci govore o takvoj situaciji, inspektori na terenu proveravaju da li će danas biti tako, videćemo, aktivnosti se nastavljaju, zahvaljujem se timu Vlade Srbije, kooridnacionoj komisiji za logistiku i podršku tokom sprovođenja i koordinacije posebnih i pojačanih nadzora”, istakao je Stamenković.

Navodi da sada komunalne, odnosno lokalne inspekcije daju veliki doprinos i u ova četiri grada kolege iz komunalne inspekcije su pokazale zavidan nivo profesionalnosti koji smo očekivali od njih.

“Prošle godine smo poverili poslove tim inspekcijama u vezi sa kontrolom poštovanja odredaba Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti”, rekao je Stamenković.

Masovna veselja

“Naši sanitarni inspektori su u prethodna dva produžena vikenda, u tim akcijama koje su imali od početka oktobra, izvršili 389 nadozra, izrekli su 62 prekršajna naloga u iznosu od 900.000 dinara. U svim tim objektima utvrdili su određne nepravilnosti, pogotovo u delu rada samih korona redara u ugostiteljskim objektima”, napominje Stamenković.

Korona redari nisu vodili računa o distanci, raspoređivanju gostiju, nisu opominjali goste za nošenje maski, zaposlena lica nisu nosila maske i sami vlasnici objekata mogu da se suoče ne samo sa visokim kaznama nego i zabranama.

“Nije to rasturanje svadbe, vodili smo računa da pravna lica i preduzetnici povuku odgovornost u odnosu na one s kojim skapaju ugovore o korišćenju objekata za slavlja”, kaže Stamenković.

Gradski prevoz

Produženom akcijom svih ovih dana nastavićemo s nadzorima, očekujem da kolege iz komunalne inspekcije daju doprinos, pozivam građane Srbije da poštuju mere, da pokažu odgovornost prema svojoj državi i u odnosu na vakcinaciju koja je primarna mera da dođemo do cilja, da se smanji broj obolelih i rastereti sistem zdravstvene zaštite, kaže pomoćnik ministra zdravlja.

“Krajem nedelje je godinu dana otkako je formirana radna grupa za kooridinaciju republičkih i lokalnih inspekcija i u tom duhu verujem da će lokalne inspekcije dati doprinos u svim gradovima u Srbiji”, istakao je Stemenković.

Zaštitnik građana najavio je da će zatražiti odgovornost inspekcijskih službi.

“Radim profesionalno svoj posao, kao sve kolege na terenu, znam koje su mi dužnosti i očekujem da će kolege na terenu odgovoriti na sve izazove i kao prvi među jednakima kao svih 30 godina nastaviću s kolegama da radim, jer imam poverenje u sve njih”, zaključio je Stamenković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Što ne uđu paraziti sa sve ovi lajavi šefovi,na neku utakmicu,da kazne neodgovorne građane,u Pionir na primer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com