Društvo

Pada kiša – Palilulci strahuju

Kiša koja je počela ponovo da pada pomalo je uznemirila stanovnike GO Palilula budući da su pre samo desetak dana bili izloženi poplavama, a da situacija tada nije bila ni malo naivna potvrđuje i podatak da je stradalo oko 500 privatnih i poslovnih objekata, a opštini je stiglo 430 zahteva za nadoknadu štete.

 

 

 „Stanje  je za sada na teritoriji GO Palilula zadovoljavajuće. Sem konstantnog problema kod podvožnjaka  u Zetskoj ulici i na raskrsnici ulica Južnog bulevara i Svrljiških partizanskih odreda, gde je u jednom  delu došlo do izlivanja kanalizacije, nije bilo drugih situacija“, kaže predsednik GO Palilula Aleksandar Ždrale. „Ekipe JKP „Naisus“ su već u toku noći, ali i tokom dana bile na terenu i preduzeli su sve neophodne mere da se ovi problemi reše“.

Tokom ovih padavina javio se još jedan problem u Trebinjskoj ulici.

„Unazad desetak dana od zadnjih kiša imamo još jedan problem u ovoj ulici gde je jedan potporni zid između dva stambena objekta skliznuo i pao i jedan objekat je ugrožen. Ovaj  problem rešavamo u saradnji sa Građevinskim fakultetom čiji su profesori bili na licu mesta  izvršili su uviđaj, čekamo njihov ozveštaj i na osnovu tog izveštaja Gradski štab za vanredne situacije preko institucija čija je to delatnost, preduzmemo rešavanje ovog problema“, istako je Ždrale.

Činjenica je da se GO Palilula i njeni građani suočavaju sa problemima svaki put kada padne jača kiša. Jedno od rešenja je bilo izgradnja desetak bazena koji bi po principu spojenih sudova odvodili vodu do kolektora, ali se od toga odustalo.

Aleksandar Ždrale, predsednik GO Palilula; Foto: V. P.

„Pokrenuli smo inicijativu da se izgrade bunari u brdskim delovima opštine, ali smo i tu naišli na problem. Naselje se proširilo i mi sada nemamo slobodnu parcelu ili zonu gde bi  bazen mogao da se sagradi, a da ne ugrozi postojeće objekte, a posebno zdravlje stanovnika. Da bi se pristupilo izradi ovih bunara zemljište mora detaljno da se ispita pre izrade bazena. Primeri iz drugih zemalja su pokazali da i najmanja sitnica koja se prividi u ovom slučaju može da dovede do novih problema, a mi to ne želimo. Za sada nema pogodne lokacije da izgradnju, ali se nije definitivno odustalo od toga“, kazao je Ždrale i dodao da nije cilj samo nešto graditi već da to što se izgradi ima svoj cilj.

Radiće se i na, dodao je on, rasterećenju postojeće kanalizacione mreže koja vodi do južnog kolektora kod Apelacionog suda.

„Jedan od  predloga iz opštine je i povećanje kapaciteta i dogradnja ovog kolektora“, dodao je Ždrale.

Dodaje da je jedno od privrmenih rešenja i ugradnja cevi većeg promera u nekim konkretnim ulicama gde postojeća infrastruktura ne može da primi svu količinu vode.

„Poslali smo dopis i Železnicima Srbije da vidimo šta može da se uradi kada je u pitanju pruga koja je neka vrsta barijere i voda ne može da otiče na zemljanu površinu.Moramo da vidimo da li može ispod pruge da se postavi cevovod. Ideja ima dosta, ali poslednju reč daće ljudi iz struke“, kaže Aleksandar Ždrale.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com