Politika

Nišlije da se pitaju: Protiv odluka lepotom i kulturom

Udruženje građana „Nišlije da se pitaju“ predstavile mural „Popovića park“ – lepotom i kulturom protiv otimanja terena iznad „Stare ciglane"

Udruženje građana „Nišlije da se pitaju“ je danas predstavilo mural koji je oslikao poznati niški street art umetnik Eško Kurtić.

Ispred udruženja „Nišlije da se pitaju“ mural su okupljenim Palilulcima ali i Nišlijama iz svih delova Grada predstavili prof. Tamara Milenković Kerković, narodni poslanik u prethodnom sazivu Narodne skupštine ii Slaviša Dinić, odbornik u gradskoj opštini Pantelej.

Tamara Milenković Kerković, je istakla da je ovo najveći i najlepši mural u Nišu, sa univerzalnom porukom Dostojevskog da će „lepota spasti svet“ , i da su rešili da se protiv bezumnih odluka gradske vlasti sada bore i lepotom i kulturom.

Na muralu koji je dugačak 60 metara na prostoru iznad sportskih terena , na kome su odrastali Palilulci i njihova deca , a koje popularno zovu „Naše terenče“ ovaj mural koji poklanjaju Nišlijama je stvorio svet i Niš kakav želimo, u kome su potrebe građana , koje niko ne pita, iznad profita vlasti i njihovih investitora.

Mural sadrži simbole vrednosti za koje se „Nišlije da se pitaju“ bore – Popovića park za sve Nišlije, umesto betonskog naselja od 2500 stanova čiji je jedini interes profit jer je oduzimanje javne namene terenima iznad Stare ciglane postalo simbol otimanja Niša od Nišlija. Umetnik Eško Kurtić je sa 200 različitih boja i sprejeva oživeo likove i poruke vrednosti za koje se „Nišlije da se pitaju“ zalažu.

Na muralu se smenjuju se poznati junaci-deca iz japanskih crtanih filmova Hajao Mijazakea sa temom borbe protiv istrebljenja šuma i porukama da je moguć razvoj gradova uz očuvanje prirode. Na muralu kao obliku gradske umetnosti su predivna priroda, planinski usponi i cvetne livade, cvetovi trešnje, maslačka, puževi, ptice i kornjače povezani stihovima naših najvećih pesnika i pisaca – Njegoša, Čika Jove Zmaja, Mike Antića, , naših Nišlija Branka Miljkovića i Duška Radovića, uz poruke Dostojevskog da će „lepota spasti svet“ i Njegoševe da će „pokolenja dela da sude“.

Tamara Milenković i Slaviša Dinić rekli su da nakon obraćanja svim institucijama, ministarstvima, Agenciji za sprečavanje korupcije, Tužilaštvu i Zaštitiniku graćana, ministru građevine Vesiću, gradskim čelnicima nakon tri protesta i dve „Antibeton žurke“ na terenu, nakon Zbora građana i Peticije za poništenje Plana generalne regulacije Palilula 2 , zbog ćutanja institucija preostaje samo blokada Mokranjčeve ulice, na koju će pozvati sve Nišlije kojima se Niš oduzima na njihove oči. Redovni lokalni izbori u Nišu će biti prilika da Nišlije kažu šta misle o svemu.

Udruženje građana „Nišlije da se pitaju“

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com