Društvo

Оdržana radionica “Jačanje kapaciteta poslovnog sektora”

U prostorijama Regionalne Privredne Komore Niš u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Jug i Centrom za visoke ekonomske studije CEVES održana je druga po redu radionica “Održivi razvoj: Jačanje kapaciteta poslovnog sektora.

Cilj radionice je povezivanje predstavnika privatnog sektora i lokalnih zajednica u ostvarivanju zelene transformacije, Agende 2030 i osnaživanje privatnog sektora na putu zelene transformacije kroz upoznavanje sa predstojećim obavezama i prilikama.

Foto: L. H. N.
Foto: J.M.

“Predavači predstavljaju svoja istraživanja vezana za zelenu transformaciju u Srbiji, tačnije za sektor malih i srednjih preduzeća, a ceo projekat je posvećen tom jačanju i poboljšanju ostvarivanje agende2030 u Srbiji. Kada govorimo o toj agendi, govorimo o univerzalnih 17 ciljeva globalno prihvaćenih od strane svih država”, ističe Lana Hadži – Niković, istraživačica i kordinatorka projekta u Centru za visoke ekonomske studije (CEVES).

Prva radionica ovakvog tipa održana je u Kragujevcu, zatim u Nišu, dok će sledeća tokom naredne nedelje biti održana u Užicu.

Foto: L. H. N.

Milan Popović, istraživač i predavači na današnjoj radionici ističe da je sam cilj istraživanja pokazati šta su to međunarodne obaveze Republike Srbije i kako se one transponuju.

Foto: J.M.

“Govorili smo o tome i na koji način klimatske promene utiču na funkcionisanje privatnog sektora i koje su mogućnosti da se privatni sektor aktivno uključi u procese borbe protiv klimatskih promena i procese zelene tranzicije”, pojašnjava Popović.

 

Pored toga, predstavljeni su i postojeći međunarodni i domaći izvori finansiranja, postojeće kreditne linije i izvori za subvencije.

“Ovo istraživanje je bilo jako specifično da definiše koji su to izvori finansiranja, ono što je definitvno jeste da sredstva postoje, da se ne koriste u dovoljnoj meri. Svi procesi koji očekuju Republiku Srbiju, posebno kao deo pridruživanja Evropskoj uniji će zahtevati znatno veće angažovanje privatnog i držvanog sektora, ali i međunarodn pomoći”, završava on.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com