Društvo

Ujedinjeni do održivog razvoja. Predstavnici opština iskustva podelili u Nišu

Predstavnici nekoliko opština Nišavskog okruga, danas su učestvovali na konferenciji pod nazivom „Unapređenje planiranja lokalnog ekonomskog razvoja kroz međuopštinsku saradnju”, a koju je organizovao Centar za visoke ekonomske studije u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Jug. Cilj konferencije je prema rečima organizatora, pokretanje informisane razmene mišljenja u odabranim jedinicama lokalne samouprave Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog i Zaječarskog okruga o izazovima uspostavljanja planskih mehanizama u skladu sa Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije.

Jedan od planiranih mehanizama međuopštinske saradnje, koji je predstavljen na događaju je
uspostavljanje pet regionalnih saveta, koje će činiti predstavnici lokalnih samouprava Nišavskog, Pirotskog i
Topličkog okruga.

“Pokušavamo da kroz regionalne savete napravimo bazu za pronalaženje zajedničkih regionalnih projekata koji mogu da doprinesu održivom razvoju i da možda pokrenemo neke inicijative koje bi se predstavile donosiocima odluka ili donatorima kako bi se sproveli veliki regionalni projekti koji će biti od koristi stanovništvu na celoj teritoriji”, kazala je Dragana Stojanović, direktorica Razvojne agencije Jug.

Realizacija ciljeva održivog razvoja u velikoj meri zavisi od odluka donetih na lokalnom nivou, budući da se
kroz multisektorsku saradnju i razmenu jačaju kapaciteti lokalnih samouprava i drugih lokalnih aktera za
definisanje razvojnih prioriteta i sprovođenje Agende 2030. Na taj način, podržavaju se napori usmereni ka
uspostavljanju širokog društvenog dijaloga na lokalnom nivou o lokalnim razvojnim prioritetima usklađenim
sa ciljevima održivog razvoja.

“Ova agenda se najbolje ostvaruje upravo na lokalu, gde su nam neophodne lokalne zajednice koje treba da se uključe u donošenju odluka i definisanju razvojnih prioriteta”, istakla je Lana Hadži Nikolić, projektna kordinatorka u  CVS.

Predstavnici gradova i opština su se upoznali sa dostupnim mogućnostima i održivim mehanizmima međuopštinske saradnje u domenu planiranja razvoja i saznali su nešto više o iskustvima dobre prakse onih
gradova i opština koji su kroz međunarodne projekte i podršku lokalnih partnera već napravili temelje za održivi sistem lokalnog planiranja.

“Lokalne samouprave nemaju kapaciteta da same stvaraju i realizuju projekte. Moraju da se oslanjaju na iskustva drugih. Svima je u interesu dobra saradnja, jer dobijate nove ideje i to svima ide u korist. Najbolja saradnja se ostvaruje kada je privreda i poljoprivreda u pitanju”, rekao je Dragan Pančev,  većnik Opštine Dimitrovgrad.

Marija Đošić, rukovodilac Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Grada Pirota podsetila je da je ova lokalna sredina prošle godine donela Razvojni plan grada, zatim Srednjoročni plan, zbog čega žele da čuju iz drugog ugla kako da implementiraju ekonomske ciljeve iz Agende 2030.

“Izrada ovih dokumenata je jako bitna za razvoj grada. Neophodno je bilo uključiti sve budžetske korisnike, ali i nevladin sektor i druge organizacije. RRA Jug je u našem slučaju bila spona sa svim ovim organima. Ono što je specifično za nas, jeste da smo mi među prvima izradili Plan grada, a radili smo ga u otežanim uslovima, u vreme kovida, a sada smo primer drugima”, istakla je Đošić.

Ovaj događaj je održan u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a
sprovodi GIZ u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com