Društvo

Kroz igru deca u OŠ “Jastrebački Partizani” shvatila značaj cirkularne ekonomije

U OŠ “Jastrebački Partizani” u Balajncu je održana radionica o značaju cirkularne ekonomije za đake petog i šestog razreda. Ovo je ujedno bio i završni događaj projekta “Od krize do cirkularnosti: Prihvatanje principa cirkularne ekonomije MMSPP južne Srbije”, čiji je inicijator Regionalna razvojna agencija Jug. Projekat je trajao 11 meseci, a finansirala ga je Evropska unija u saradnji sa Vladom Srbije kroz program EU PRO Plus.

Kako bi na kreativan način naučili zašto je važno da čuvaju životnu sredinu i na koji način to mogu uraditi, u naselju Balajnac u opštini Merošina, RRA Jug je za đake organizovala otvoreni čas o cirkularnoj ekonomiji i donirala kante za reciklažu otpada.

“Hteli smo da deci kroz primer pokažemo kako treba da odvajaju otpad i šta znači sam pojam cirkularne ekonomije”, kaže direktorka RRA JUG Dragana Stojanović.

Foto: MRCN

Deca su dobila paprinatu kesu sa bananom, flašicom vode, čokoladicom i limenkom soka, te su kroz igru i praktičnu vežbu odvajali i selektovali otpad. Prema rečima predsednika opštine Merošina Saše Jovanovića važno je da deca uče o odlaganju otpada. Time se može smanjiti i sprečiti stvaranje divljih deponija u budućnosti.

“Mnogo nam je drago da smo trenutno u osnovnoj školi kako bi mlade naučili recikliranju komunalnog otpada, pošto imamo problem na terenu sa divljim deponijama”, napominje Jovanović.

Radionice o reciklaži i za preduzeća

Tokom trajanja projekta, nova znanja o cirkularnoj ekonomiji i mogućnostima za tranziciju od linearne ka cirkularnoj ekonomiji stekla su i preduzeća i preduzetnici sa juga Srbije. Za njih su organizovana tri modula obuka u kojima je učestvovalo više od 30 preduzeća i preduzetnika iz regiona.

Foto: MRCN

Jedan od učesnika obuka bio je i Slobodan Mitić, direktor firme Jugosistem iz Niša. On kaže kaže da iako jednim delom primenjuju principe cirkularne ekonomije, ove edukacije su im bile inspiracija za razvoj novih ideja.

“Došli smo na ideju proizvodnje energetski nezavisnih objekata i na taj način bi proizvod imao dvostruku funkciju – proizvodnju električne energije i osnovnu građevinsku funkciju kao krovni pokrivač ili fasada”, ističe Mitić.

Foto: MRCN

Prema rečima direktorke RRA Jug, kroz projekat su imali za cilj da uz pomoć eksternih konsultanata, mikro, malim, srednjim preduzećima i preduzetničkim radnjama, što više približe sam pojam cirkularnosti.

“Poenta je da se sav materijal koji se koristi u nekoj proizvodnji iskoristi do maksimuma, iznova i iznova”, dodaje Stojanovićeva.

Kod nas se, kako kaže, uglavnom sve svodi na samu reciklažu. Cilj cirkularne ekonomije, koja je i bila glavna tema obuka, je da na reciklažu, ili eventualno na otpad, ide samo ono što ostane na kraju i više ne može da se koristi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com