DruštvoKultura

Obnova spomenika na Čegru do kraja aprila

Obnova spomen kompleks na Čegru biće završena do kraja aprila i to znamenito mesto biće spremno za obeležavanja 215 godina Boja na Čegru, najavio je danas direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš Dušan Andrejić.

On je kazao da je obnova spomenika krenula pre par nedelja i koštaće oko tri miliona dinara.

Foto : B.Lj.

“Sređuje se kompletan spomenik. Biće obnovljena fasada, krov, zamenjena propala drvenarija, sređene stepenice. Po završetku radova dobićemo spomenik koji će biti u odličnom stanju”, izjavio je Andrejić prilikom obilaska spomen-kompleksa.

Foto: B.Lj.

On je kazao da Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš rekonstrukciju spomenika na Čegru radi zajedno sa niškom gradskom opštinom Pantelej, gradom Nišom i Ministarstvom za rad.

Predsednica opštine Pantelej Nataša Stanković je kazala da je ta opština uradila projekat rekonstrukcije, dok je ministarstvo odobrilo sredstva.

“Mi smo pre par godina uradili novi krst na spomeniku jer je stari bio potpuno propao, a u planu je parterno uređenje i sređivanje parkinga”, izjavila je Stanković.

Prema njenim rečima, opština Pantelej planira da u narednom periodu uradi stepenište od spomenika na Čegru do Crkve svete Petke u kojoj su se vojvoda Stevan Sinđelić i njegovi vojnici pričestili uoči boja.

“Za nas je ovaj spomenik veoma važan jer ga posećuje veliki broj turista. Potrudićemo se da pronađemo fondove kod kojih ćemo moći da apliciramo za dobijanje sredstva za pomenute radove”, izjavila je Stanković.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je podsetila da je grad u poslednjih nekoliko godina rekonstruisao skoro sve kulturno-istorijske na spomenike na svom području.

“Otvorili smo arheološko nalazište Medijana posle 12 godina, uredili Sinagogu i Ćele kulu, a sada Čegar. Ono što nam ostaje je logor na Crvenom krstu koji je u međuvremenu odbio osvetljenje i video nadzor”, izjavila je Sotirovski.

Prema njenim rečima, paralelno sa rekonstrukcijom spomenika na čegru radi se i rekonstrukcija kanalizacione mreže, kako bi put koji vodi do Čegra mogao da bude proširen i tako turističkim autobusima olakšan dolazak.

“Mnogo je zahteva stiglo iz Kamenice da tom selu koje može da se bavi seoskim turizmom obezbedimo kanalizaciju i na tim projektima sada radimo”, istakla je Sotirovski.

Foto : B.Lj.

Spomen kompleks na Čegru podignut je u znak sećanja na vojvodu Stevana Siniđelića i oko 3.000 srpskih ustanika koji su poginuli u borbama za oslobođenje Niša 30. maja 1809. godine.

Nakon što su ostali bez obećane pomoći ostalih srpskih vojvoda, opkoljeni sa 16.000 osmanlijskih vojnika, Stevan Sinđelić je pucao u barutanu i izazvao eksploziju u kojoj je poginuo zajedno sa svojim vojnicima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Tanja, dir. Zavoda se preziva Andrejevic i oni su jedini zasluzni za obavljen posao. Ovi iz Grada i Opstine misle da ce nesto ucariti pred izbore ali narod zna da je to uglavnom rad prethodnih vlasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com