Kultura

„Niš zimi…” – izložba koja pokazuje kako je ovaj Grad izgledao za vreme novogodišnjih i božićnih praznika

Na šetalištu kod Gradske kuće u Nišu danas je otvorena izložba „Niš zimi…” koju potpisuju Igor Rakić i Milutin Miltojević, istoričari i arhivisti Istorijskog arhiva Niš. Izložba predstavlja arhivsku građu koja se čuva u depoima niškog Arhiva, a koja se tiče zimskih dana u Nišu, kao i novogodišnjih i božićnih praznika. Izložbu je otvorila većnica za kulturu i turizam Grada Niša Adriana Anastasov.

Mlađe generacije mogu da se upoznaju kako je izgledao Niš tokom decembarskih dana, onaj Niš koje su pamtile starije Nišlije, rekao je Igor Rakić, istoričar i arhivista Istorijskog arhiva Niša. Fotografije predstavljaju našu stvarnost i ključne događaje arhivirane u deopou Arhiva.

“Jedna fotografija govori više od 1.000 reči. Kroz fotografijie možemo da vidimo recimo da se Božić drugačije slavio, naročito u socijalističkom periodu. Ovde se nalaze i karikature Saše Dimitrijevića kojim smo želeli da pokažemo kako je autor dočarao to vreme, ali i neke aktuelne teme koje su mučile društvo u tom periodu. Videćete Deda Mraza kako peče papriku, verovatno zato što je u to vreme bilo toplo”, istakao je Rakić.

Ova izložba pokazuje i teške trenutke kroz koje je Grad Niš prolazio. Tu se nalazi i čestitka Radničkog iz 1991./1992. godine, vreme kada je počeo rat u Jugoslaviji. Na amblemu ovog niškog fudbalskog kluba se nalazila petokraka. Nalaze se i razglednice koje oslikavaju jedno vreme, kada su se masovno slale.

“Razglednice su iz 1930. i 1960. godine. One oslikavaju to vreme i govore o tadašnjim prilikama. Na tim razglednicama se uglavnom nalaze slike Niša pa Nišlije mogu da vide kako je naš grad izgledao u to vreme”, naglasio je Rakić.

Kaže da su imali problem da naprave selekciju. Rukovodili su se time da publici bude zanimljivo i da Nišlije prepoznaju neke karakteristične događaje, ali i da se razbiju stereotipi koje imaju.

Većnica za kulturu Grada Niša Adriana Anastasov istakla je da je prezadovoljna ovom godinom kada je oblast kuilture i turizma u pitanju.

“Izložbe ispred Gradske kuće su zaista posećene, a ovo je jedna od najinteresantnijih koju sam ja videla do sada i u skladu je sa novogodišnjim i božićnim praznicama”, istakla je Anastasov.

Ovu izložbu Nišlije će moći da vide tokom celog januara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com