Društvo

Učenici posetili izložbu povodom Prvog srpskog ustanka

Na poziv, Gradske uprave za društvenu delatnost, sektora za obrazovanje, učenici 6. i 7. razreda OŠ "Dr Zoran Đinđić" iz Niša posetili su izložbu "Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda" sa svojim nastavnicima Damirom Gazetićem, Sanjom Cvetković, Nebojšom Milčićem i direktorkom škole.

Izložba je nastala povodom 220 godina od početka Prvog srpskog ustanka, a po prvi put je otvorena i u Nišu, u Galeriji savremene likovne umetnosti Oficirskog doma.

Uz znalačko vođenje domaćina, slikama i vajarskim delima dvojice akademskih umetnika, Nebojše Đuranovića i Zorana Ivanovića, prikazana je vizuelno uobličena borba srpskog naroda za svoju slobodu i državu.

Istorijski kontekst proširen je i na značajne likove naše srednjovekovne prošlosti, kao i na potomke Karađorđeve, kraljeve Petra I i Aleksandra, koji su svojom vladavinom obeležili prvu polovinu XX veka.

Značaj ovakve postavke nije potrebno naglašavati, decu našu moramo učiti srpskoj istoriji, tradiciji i kulturi, jer su to temelji na kojima će ona sigurno odrastati.
Učenici OŠ “Dr Zoran Đinđić” su, današnjom posetom i obilaskom izložbe, dali svoj skroman doprinos kulturi sećanja na velikane naše istorije, vođeni idejom da, čuvajući svest i znanje o trnovitom putu oslobođenja i osvajanja državnosti, čuvamo i svoju srpsku državu za buduće naraštaje” , izjavila je Stevanović direktorka OŠ,,Dr Zoran Đinđić”. 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com