Kultura

“Dizajn za svaki dan” izložba studenata u Galeriji NKC – a

Izložba radova studenata Departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu pod nazivom  "Dizajn za svaki dan" u petak, 26. aprila u 18 sati u Galerija Niškog kulturnog centra.

Grafički dizajn može se posmatrati kao nemi filozof savremenog društva.Prenoseći poruke, ideje i emocije kroz vizuelnu formu, poput arhitekture, on je zapis naše kolektivne svesti, odražavajući vrednosti, trendove i duh vremena. On je jezik bez reči, koji transcendirajući jezičke barijere, dopire do dubljih slojeva ljudske egzistencije. Kroz igru oblika, boja i kompozicije, on ne samo što informiše, već i inspiriše, provocira i pokreće promene. U svetu preplavljenom informacijama, grafički dizajn postaje putokaz ka razumevanju i sagledavanju suštine stvarnosti, podstičući nas da propitujemo, sanjamo i stvaramo. Ali istovremeno, postavlja se i pitanje odgovornosti – kako koristiti ovaj moćni alat na način koji je etički, inkluzivan i održiv, kako bi doprineli izgradnji boljeg i lepšeg sveta za sve nas.

Grafičko oblikovanje ambalaže, često zanemareno kao čista praktičnost, zapravo je platno za umetnički izraz i filozofsku refleksiju. Ono predstavlja spoj forme i funkcije, gde se estetika besprekorno stapa sa korisnošću. Njegov pravi potencijal leži u oblasti inovacija, gde studenti svojim svežim perspektivama i neograničenom kreativnošću igraju ključnu ulogu. Studenti treće, četvrte i pete godine, na predmetu Prostorna grafika, oslobođeni predrasuda, poseduju sposobnost da pomeraju granice i redefinišu paradigme u ovom umetničkom obliku. Njihovo inovativno razmišljanje udahnjuje novi život oblikovanju ambalaže, dajući “običnom”, kroz kanal mašte i inspiracije, nešto novo, potpuno nesvakidašnje. Kroz njihovu kreativnost i dosetljivost, oni ne samo da oblikuju budućnost dizajna ambalaže, već i doprinose širem diskursu o estetici, održivosti i ljudskoj povezanosti. Naravno, Galerija Niškog kulturnog centra, kao vitalni deo u životima ovih mladih umetničkih snaga, već je i te kako poznata kao mesto koje osnažuje studente da pomeraju umetničke granice i istražuju svoj potencijal”, kazala je doc. dr um. Jefimija Stoičić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com