Društvo

Niš uložio najviše sredstava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, primio je u Gradskoj kući predstavnike udruženja i organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom. Podržana je ideja o potrebi poboljšanja kvaliteta njihovog života kroz jednakost uživanja ljudskih prava i ravnopravnom učešću u svim segmentima javnog života.

Pitanja socijalne i zdravstvene zaštite, pravna bezbednost na radu, zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i medijska promocija i podrška u ostvarivanju prava – neke su od ključnih tema koje su ovom prilikom istaknute.

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, napomenuo je da Grad ove godine izdvaja skoro 100 posto veći iznos finansijskih sredstava u odnosu na dosadašnju praksu.

„To je skroman doprinos, ali i iskren pokazatelj koliko mislimo na vas, ili, što je možda najznačajanije, koliko ćemo u budućnosti misliti na vas, jer ste vi bitan deo društva, jer smo svi mi potpuno jednaki,“ istakao je gradonačelnik.

Integracija osoba sa invaliditetom u prostore javnog, političkog, ekonomskog i kulturnog života Grada, uklanjanje fizičkih i društvenih barijera, poštovanje digniteta, kao i ostvarivanje socijalnih, ekonomskih, obrazovnih i zdravstvenih prava, predstavlja važnu zakonsku ali i etičku obavezu Grada Niša, rekao je.

Aktivna politika zapošljavanja invalidnih osoba, prepoznata je kao jedan od primarnih ciljeva lokalne samouprave.

Na republičkom nivou posmatrano, Niš i predstavlja grad koji je uložio najviše sredstava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

„Želim da osetite podršku Grada Niša, da se osetite značajnim i korisnim delom našeg društva, da ovu kuću osetite kao svoju, “ dodao je Bulatović.

Članica Gradskog veća za socijalna pitanja, Tijana Đorđević Ilić, istakla je da ravnopravno uključivanje na tržište rada, socijalna i ekonomska sigurnost, ostvarivanje prava invalida rada, ali i svih osoba sa invaliditetom, kao i poštovanje ličnog i ljudskog dostojanstva, predstavlja najvažnija pitanja socijalne politike Niša.

Zamenica zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom, Vladana Jović, napomenula je da Grad Niš predstavlja primer dobre prakse implementacije osoba sa invaliditetom. Vladana Jović podsetila je da se Grad Niš prošle godine našao na listi gradova nagrađenih za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti za osobe sa invaliditetom na svojoj teritoriji.

3. decembar, Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com