Društvo

Udruženju studenata sa hendikepom student Filozofskog fakulteta donirali kolica

Studenti Filozofskog fakulteta u Nišu pokrenuli su kampanju „Jednak pristup“, a od novca sakupljenog tokom kampanje donirali su invalidska kolica Udruženju studenata sa hendikepom Niš, obeleživši na taj način Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Studenti sa Filozofskof fakulteta su ovom akcijom, istovremeno, započeli javno zagovaranje za izgradnju javnog toaleta u centru grada koji će biti dostupan osobama sa invaliditetom.

Događaju je prisustvovala i predsednica Uduženja studenata sa hedikepom Niš Jasmina Barać Perović koja naglasila da su članovima udruženja često neophodna kolica na pozajmicu a sada je taj problem rešen.
„ Gest ovih mladih ljudi me je jako dirnuo jer su njihov motiv da pomognu iskren. S obzirom da je naše Udruženje studenata na Filofozskom fakultetu, nažalost nijedna invalidska kolica nemamo i bar jednom mesečno neko pozove da pozajmi, pa evo i ja kada sam polomila nogu. Ovaj poklon će mnogo značiti nama, a posebno mi je drago što ima nade za naš grad, naše ljude i budućnost, kad jedna grupa divnih, budućih akademskih građana vodi računa o svojim sugrađanima, kao što su osobe sa invaliditetom“, kazala je Jasmina Barać Perović.
Aleksandra Pešić, PR inicijative “Jednak pristup” da su student tokom akcije koju su vodili sakupili 22 hiljade dinara za kolica koja će biti na raspolaganju svim članovima Udruženja studenata sa hedikepom.
„Svi među njima moći će da koriste ova kolica i ovo je jedan način da se mi u okviru Inicijative zahvalimo na podršci i skrenemo pažnju na probleme osoba sa invaliditetom“, kazala je Aleksandra Pešić.
Ova grupa studenata jedna je od pobednika na seminaru „Dijalog za budućnost“, te je njihova ideja da uz pomoć javnog zagovaranja reše dva problema – nedostatak javnih toaleta i istih koji su nisu pristupačni osobama sa invaliditetom. Od ukupno 7 javnih toaleta na području svih niških opština, samo je jedan, na Trgu kralja Aleksandra, pristupačan osobama sa invaliditetom, poseduje lift, ali, kako navode, mnogi građani i ne znaju da ovaj toalet postoji.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com