Zdravlje

Nesvakidašnja operacija u Nišu

Hirurg Kliničkog centra u Nišu, Bojan Jovanović izveo je nesvakidašnju operaciju. Pacijentkinji, koja se javila sa simptomima sličnim upaljenoj žučnoj kesi, je laporoskopski operisao slepo crevo, iako niški klinički centar nema uslove za takvu operaciju.

Kada je započeta operacija, utvrđeno je da nije upaljena žučna kesa, već slepo crevo koje je bilo zalepljeno za žučnu kesu. Hirurg Bojan Jovanović je laporoskopskom metodom, tačnije jednim rezom, operisao i žučnu kesu i slepo crevo.

“Mi smo u jednom aktu, ne menjajući poziciju portova uspeli da ženi rešimo dvostruki problem”, rekao je Jovanović Niškim Vestima.

 

Foto: privatna arhiva

Laporoskopskim pristupom u lečenju slepog creva i žučne kese benefit za pacijenta je nemerljiv, kazao je Jovanović.

“Smanjuje se značajno broj operativnih dana mirovanja, pacijent se brzo vraća svakodnevnim aktivnostima, manja je operativna trauma, smanjena je mogućnost za infekciju, tako da je pacijent višestruko u dobiti”, istakao je Jovanović.

 

Ovaj niški hirurg za 12 godina rada nije imao ovakav slučaj, ali nijednog se trenutka nije dvoumio šta treba da radi. Uprkos tome što ova zdravstvena ustanova nema uslova za operacije slepog creva laporoskopskim putem, niški hirurzi su dobro obučeni za ovakve zahvate. Problem je aparat koji je star, a da bi ovaj način operativnog zahvata zaživeo neophodan je novi laporoskopski stub, ali i volja same ustanove.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Slepo crevo se decenijama operiše laparoskopski, tako da neku hirurzi u svetu ni ne znaju otvoreno da rade. E što Niš u 2020. god. nema uslova za to pitajte odgovorne koji su godinama tu gde jesu. I da je samo to problem. Inače kako stari stub a Novi Klinički sa najboljom opremom na svetu. Ej slepo crevo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com