Kultura

Književni razgovor o pesničkoj knjizi “Rastvaranje duše”

Promocija pesničke knjige Bojana Jovanovića "Rastvaranje duse" u maloj sali NKC-a , 12. marta s početkom 19 časova .

O samoj pesničkoj knjizi “Rastvaranje duše ” govoriće znamenici dr Snežana Božić, dr Jelena Mladenović,dr Aleksandar Kostadinović ,dr Bojan Jovanović, autor , poeziju će čitati glumica Dragana Jovanović .

Bojan Jovanović (1950, Niš), antropolog, pesnik, esejista, priređivač, naučni radnik, diplomirao je, magistrirao i doktorirao etnologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radeći u Balkanološkom institutu SANU, stekao je zvanje naučnog savetnika. Autor je velikog broja značajnih antropoloških dela, kao i brojnih knjiga poezije, naučnih radova, eseja, tekstova o filmu. Snimio je preko četrdeset alternativnih filmova.

Za izuzetan doprinos razvoju kulture i ostvarene naučne rezultate dobio je Vukovu nagradu 2012. godine, a najviše priznanje grada Niša, Nagradu „11. januar”, dobio je 2017. godine za postignute rezultate u oblasti nauke i književnosti.

Nagradu „Mile Nedeljković” dobio je za knjigu Novo varvarstvo koja je proglašena najboljim delom iz oblasti etnologije, antropologije i folkloristike objavljenim u 2021. godini, a Nagradu „Todor Pavlović” za životno delo 2023. godine.

Nazivom zbirke (Rastvaranje duše) i postavljanjem na prološko mesto pesme „Ime duše”, Jovanović nedvosmisleno sugeriše da je upravo duša jedan od ključnih pojmova i dominantna predmetnost njegovih poetskih traganja. „Rastvaranje” iz naslovne sintagme koje može asocirati i na alhemijski, magijski i na naučni, analitički pristup pojavama, ali i na sasvim obično, životno „otvaranje duše” (intimno poveravanje), čini se kao dobro pronađen izraz da dočara ne samo opevanu predmetnost, već i primenjivan umetnički postupak; istovremeno, može se dovesti u vezu i sa onom dimenzijom Jovanovićevog stvaranja koja se, preko haiku poezije, naslanja na istočnjačka filozofsko-religijska učenja, kulturu i razumevanje sveta” , o delu dr Snežana Božić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com