Društvo

Prvi put u Nišu u javnom, civilnom zdravstvu urađena operacija smanjenja želuca robotskim staplerskim uređajem

U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš danas je po prvi put u javnom, civilnom zdravstvenom sistemu urađena operacija smanjenja želuca upotrebom robotskog staplerskog uređaja.

“Moderna medicina je spoj znanja i upotreba savremenih naučno-tehnoloških dostignuća. U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju je danas po prvi put urađena gastrična “sleeve” resekcija (u narodu popularno kao skraćivanje želuca) kod gojaznih osoba uz pomoć robotskog stapler uređaja”, kaže Bojan Jovanović, direktor Centra za minimalno invanzivnu hirurgiju niškog UKC-a.

On dodaje da pored niške još jedino Vojnomedicinska akademija u Beogradu poseduje ovakav uređaj.

“Privilegija je da možemo našim sugrađanima i pacijentima juga Srbije, da pružimo terapijske procedure kojima mogu da se podiče samo najrazvijenije svetske hirurške klinike”, kazao je Jovanović.

Robotski staplerski uređaj čini operaciju preciznijom jer je mogućnost izbora uglova kod plasiranja instrumenta i aproksimacija tkiva dovedena do najnaprednijeg nivoa, a ovom metodom omogućen je po tkivo štedljiviji pristup, brži oporavak pacijenta, manji broj bolničkih dana i manja mogućnost za postoperativne komplikacije.  Ovaj uređaj upotrebljen je prvi put na VMP pre samo pet meseci.

Operacije smanjenja želuca već se odavno rade na ovoj klinici ali je napredak upotreba ovog vrhunskog aparata sa kojim će niški stručnjaci dalje raditi.

Centar za minimalno invanzivnu hirurgiju nazivaju još i – niški Švarcvald zbog discipline, uređenja i požrtvovanja lekara i sestara u centru, o čemu su Niške Vesti pisale još pre dve godine.

Iz uprave Univerzitetskog kliničkog centra ističu da je poslednjih godina nabavljeno puno toga vrednog kada je oprema u pitanju, jer je aparatura sa kojom su ranije radili lekari u Nišu bila stara i više od dvadeset godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Ma Švarcvald klinika kad za ovo čula ,odmah nastala opšta kriza.Razmišljaju da svi pređu u niški klinički

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com