Kultura

Promocija knjige Bojana Jovanovića u maloj sali NKC

U Maloj sali Niškog kulturnog centra, u ponedeljak, 23. maja u 20 sati, biće održana promocija knjige Bojana Jovanovića “Negovana divljina – Film i alternativni film”.

 

“Кnjiga “Negovana divljina – Film i alternativni film” obuhvata eseje, intervjue i autorizovana izlaganja Bojana Jovanovića na teme svog bogatog filmskog opusa, alternativnog i eksperimentalnog filma, filmske subverzivnosti i oniričnosti, odnosa alternativne i oficijelne kinematografije, ali i šire gledanih kodova ovih dveju kultura. Кnjiga sadrži i Jovanovićeve eseje o Endiju Vorholu, Džonu Džostu, Andreju Tarkovskom, R. V. Fasbinderu… Izdavač je Dom kulture “Studentski grad”.”, saopštio je NKC.

Bojan Jovanović je rođen 1950. godine u Nišu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao antropologiju i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i radeći u Balkanološkom institutu SANU stekao zvanje naučnog savetnika.

Snimio je preko četrdeset alternativnih filmova, mnoge u produkciji Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad. Najvažniji filmovi: TV je bioskop u koji odlazim sedeći u dvorištu (1974), Teleteka (1975), Pronađeni kanal (1975), Egzodus (1976), Medium (1977), Početak (1978), Razmišljanje oka (1979), U nastajanju (1980), Lenon (1981), Previranje (1982), Devičanski dar (1982), Praznik (1983), Prizori koji su pojeli sebe (1984), Proces (1986), Emisija (1986-87), Otkucaji tempiranog vremena (1988). U okviru produkcije TV Novi Sad režirao je filmove Život je san (o Andreju Tarkovskom) i Кolektivno nesvesno (o Кarlu Gustavu Jungu). Za svoje filmove dobio je najznačajnije domaće i strane nagrade.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com