DruštvoStari Niš

Na današnji dan je oslobođen Niš u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomenik Petru Bojoviću u Nišu, a potom i na Spomen kosturnicu streljanim i vešanim učesnicima Topličkog ustanka, 1917. godine, obeležen je jubilej, sto godina od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

Vence su položili predstavnici rukovodstva grada, gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima, predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković, boračke organizacije, Kolo srpskih sestara, političke organizacije, potomci boraca. Njima se pridružila i osmočlana ekipa koja je predvođena narodnim poslanikom Milanom Lapčevićem danas stigla sa puta dugog 1300 kilomatera koji su prešli biciklama u čast 1300 kaplara, učesnika u bitkama u Prvom svetskom ratu.

“Danas sa ponosom i posebnim emocijama obeležavamo jedan od najsvetlijih datuma u našoj istoriji kada je pre sto godina naš grad oslobođen u Prvom svetskom ratu”, kazao je predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković. “Tačno pre jednog veka srpska vojska, na čelu sa Petrom Bojovićem, uspela je da pobedi mnogobrojnijeg i nadmoćnijeg neprijatelja i time izvojevala slobodu za naš grad. Danas smo ovde da se poklonimo svim žrtvama i svima koji su učestvovali za odbranu i slobodu naše zemlje”.

Gradska većnica Jelena Mitrovski je dodala da je ovo veliki dan za grad Niš.

“Naša je obaveza da se sećamo svih onih koji su doprineli da mi danas živimo u slobodi”, istakla je Jelena Mitrovski.

Nišlije su sa puno emocija dočekali ekipu biciklista predvođenu Milanom Lapčevićem koja je na današnji dan završili drugu etapu biciklističkog hodočašća “1300 kilometara za 1300 kaplara” i vratila se u Niš da položi venac na spomenik Petru Bojoviću.

“Put nije bio kratak i nije bio ni malo lak, ali ako zamislimo kako je bilo našim precima pre sto godina koji su prošli Albansku golgotu po najvećoj zimi, vodili bitke na Kajmakčalanu i Solunskom frontu, oslobađali Srbiju, onda je ovo bili i više nego lako”, kaže Milan Lapčević.

Na putovanju koje je počelo 24.septembra i završilo se danas, osmočlana ekipa Milana Lapćevića prešla je 1300 kilometra biciklama.

“Akcija je zamišljena kao svojevrsno hodočašće i pomen našim stradalim precima u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu i trasa je povezala sva mesta koja su važna za našu slavnu srpsku istoriju. Išli smo od Niša, preko Merdara, Gračanice, Prizrena, Drača, Valone, Sarande, Krfa, Vida, gde smo prisustvovali državnoj ceremoniji obeležavanja sto godina proboja Solunskog fronta, obišli srpsko vojničko groblje u Bitolju, išli na Kajmakčalan da se poklonimo senima palih u ovoj bici, obišli smo potom Udovo, Bregalnicu, Surdulicu, spomen kosturnicu ubijenima u Topličkom ustanku i danas smo u Nišu”, objašnjava Lapčević i dodaje:

“Srca su nam prepuna, preponosni smo što smo ovako nešto uradili, ali mi je žao što danas na Trgu nema više Nišlija jer ovaj dan treba da se proslavlja daleko značajnije. Mi smo učinili što je do nas. Pokušali smo da skrenemo pažnju javnosti, da ukažemo mladima da 1300 kaplara, koji su bili njihovih godina, nisu uzalud dali svoje živote jer su ih položili za našu slobodu i za naš život. Treba da sledimo njihov primer, ne da ginemo, ali da pamtimo i prenosimo deci da moramo da poštujemo našu slobodu”.

Prva srpska armija je 12. oktobra 1918. godine oslobodila Niš. Nakon proboja Solunskog fronta 1918. godine počela je akcija srpske vojske oslobađanja teritorija okupiranih od Bugarske, koja je 29. septembra 1918. kapitulirala.

Miodrag Milić, predsednik Društva za negovanje slobodarskih tradicija Srbije Niš

“Na putu oslobođenja Srbije bilo je prepreka, ali ih je srpska vojska sve uspešno savladala jer je pobedila ljubav prema otadžbini i rodnoj grudi”, kaže Miodrag Milić, predsednik Društva za negovanje slobodarskih tradicija Srbije Niš. “Taj pohod, taj juriš do slobode, to je nešto nezabeleženo u istoriji ratovanja i sa ponosom možemo da kažemo da je ono što je uradila srpska vojska u Prvom svetskom ratu primer neustrašive borbe za oslobođenje svoje otadžbine koja će ući u istoriju svih dosadašnjih ratovanja. Sa ponosom govorimo i o vojvodi Bojoviću”, dodaje.

Vojvoda Bojović je 1. oktobra 1918. izdao zapovest divizijama da krenu u oslobađanje juga Srbije. Prva srpska armija, pod komadom Petra Bojovića, krenula je ka Nišu.

“Ove godine se navršava i 160 godina od rođenja slavnog vojvode Petra Bojovića, oslobodioca Niša i Beograda. Od početka proboja Solunskog fronta za 45 dana srpska vojska je oslobodila Srbiju. Na krilima pobede srpska vojska za 45 dana oslobodila Srbiju, a gradu Nišu u tom pohodu pripada posebno mesto”, naglašava Milić.

Dunavska divizija je oslobodila Vranje 4. oktobra, Vladičin Han 5. oktobra, dan kasnije oslobođena je Grdelica, 7. oktobra oslobođen je i Leskovac, a Brestovac i Žitni Potok oslobođeni su 8. oktobra.

Trupe Prve srpske armije 9. oktobra 1918. otpočele su operaciju za oslobađenje Niša. Moravska divizija je 10. oktobra osvojila Seličevicu i nastavila prodor prema Gorici i Bubnju. Konačno, 12. oktobra oslobođen je i Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com