Društvo

Niš obeležio 105. godišnjicu oslobođenja u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomenik vojvodi Petru Bojoviću u Parku slobode obeležena je 105.godišnjica oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu.

Vence su proslavljenom vojskovođi i vojvodi Petru Bojoviću položili predstavnici Vojske, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima, predsednik Skupštine grada Niša, državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, predsednici gradskih opština sa saradnicima, boračke organizacije, Kolo srpskih sestara, potomci boraca.

„Prezadovoljan sam što se ovaj skup održava, jer je do 90-ih godina vojvoda Petar Bojović bio zaboravljen. Poruka sa ovog mesta je prvenstveno mir u svetu, prvenstveno u našoj zemlji. Ovi problemi sa Kosovom da se reše da se vrati zajednički život na Kosovu, a Kosovo da ostane u granicama Srbije. Želim i da se u svetu zaustave ratovi“, poručio je potomak vojvode Bojovića.

Petar Bojović je organizovao i povlačenje preko Albanije, a učestvovao je u proboju Solunskog fronta, kada je i krenuo u oslobađanje juga Srbije i Niša. Nakon smrti 1945. godine je pao u zaborav zbog tadašnjeg režima. Danas se sa ponosom slavi njegovo herojstvo i zasluge u oslobođenju Niša.

„Ovaj rat je odneo preko milion i 200 hiljada žrtava, mladeži u najboljoj dobi. Poruka mladima, a ovde imamo i đake niških škola, je da nikada ne zaborave žrtve i da je Srbija uvek vodila oslobodilačke ratove, branila svoj dom i svoju Srbiju“, rekao je Branislav Radovanović iz Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920. godine.

„Danas se podsećamo stradanja u Prvom svetskom ratu, ali i herojstva naših predaka i na veličanstvene podvige i pobede nad okupatorima u bitkama koje se i danas izučavaju na akademijama. Srbija je plaćala visoku cenu vodeći odbrambene i oslobodilačke borbe za očuvanje države i opstanak srpskog naroda. Nismo ni pomišljali na predaju i onda kada se mnogima činilo da nema nade“, navela je gradonačelnica.

Vojvoda Petar Bojović je 1.oktobra izdao zapovest divizijama da krenu u oslobađanje juga Srbije.

Dunavska divizija je oslobodila Vranje 4. oktobra, Vladičin Han 5. oktobra, dan kasnije oslobođena je Grdelica, 7. oktobra oslobođen je i Leskovac, a Brestovac i Žitni Potok oslobođeni su 8. oktobra.

Dan kasnije, 9. oktobra 1918. otpočele su operacije za oslobađenje Niša. Moravska divizija je 10. oktobra osvojila Seličevicu i nastavila prodor prema Gorici i Bubnju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com