Društvo

Medijator i u potrošačkim sporovima

Fakulteta političkih nauka Beograd, organizuje online osnovnu obuku od 17. do 21. marta, koja je uslov za sticanje licence posrednik-medijator.

Zakonom o zaštiti potrošača i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije nas vodi u Nacionalni registar potrošačkih prigovora (NRPP) kao informatičku platformu koja potrošačima omogućava da se informišu o svojim pravima, kao i da podnesu prigovor u slučaju da smatraju da su povređena njihova potrošačka prava.

„Кako sam upisana u listu tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, važno je stalno informisati sugrađane da znaju da uvek mogu da se obrate posrednicima, odnosno medijatorima upisanim u listu tela i pokušaju da reše svoj problem, odnosno spor. Lista tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova sačinjava i objavljuje Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije i javno je objavljena na sajtu Ministrstva”, kaže Violeta Stamenković, diplomirani pravnik.

Takođe, važno je znati da Srbija bi uskoro trebalo da dobije novi Zakon o zaštiti potrošača. U nactu novog Zakona predviđeno je uveđenje vansudskog rešavanja potrošačkih sporova uz obavezno učešće trgovaca, kao i prekršajni nalozi za trgovce. Vansudsko poravnanje postojalo je i dosad u zakonu, ali u praksi nije zaživelo. Zašto? Jednostavno, trgovac nije bio u obavezi da učestvuje u vansudskom poravnanju po zahtevu potrošača.

Ovim Nacrtom Zakona o zaštiti potrošača predviđeno je postupak vansudskog poravnanja može da pokrene jedino potrošač, uz uslov da je prethodno pokušao da sa trgovcem reši predmet spora sa licima upisnim u Listu tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova.

Jedan od razloga za donošenje novog Zakona o zaštiti potrošača je potreba da se uskladi s različitim direktivama Evropske unije i Poglavljem 28 u pregovorima sa EU.

“Zato ako imate završen fakultet možete na osnovu pohađanja online osnovne obuke od 17. do 21. marta dobiti certifikat Fakulteta političkih nauka, stvoriti uslov da dobijete licencu od strane Ministarstva pravde i postati medijator”, istakla je Stamenković.

Informacije i prijave za online obuku možete dobiti na mejl: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com