Zdravlje

Lekari upozoravaju: POČINJE SEZONA alergija

Alergijske rekacije nisu bezazlene, i mogu da nanesu ozbiljne posledice zdravlju organizma, upozorovaju lekari. Ipak, alergiju često shvatamo olako i njene simptome suzbijamo uzimanjem lekova na svoju ruku. Ovakve navike se moraju menjati, i pri prvim simptomima neophodno je javiti se lekaru, kaže dr Miško Živić, načelnik niške ORL Klinike.

„Čim se simptomi alergije primete neophodno je da se pacijent obrati lekaru specijalisti – otorinolaringologu ili pulmologu. Zatim se radi dijagnostika, kako bi se odredilo šta izaziva alergijsku reakciju. Lečenje alergijske bolesti nije jednostavno ni brzo, i zahteva saradnju između pacijenta i doktora, jer ni sama bolest nije nastala preko noći”, kaže dr Živić.

Ljudi koji imaju alergijske rekacije loše spavaju, imaju problem sa pohađanjem škole i odlaskom na posao, stalnu su pospani, a simtpomi koji ih muče umanjuju im radnu aktivnost. Ipak, dr Živić dodaje da pravilnom i dugotrajnom terapijom može da se postigne boljitak.

Dijagnostika i lečenje su neophodni jer posledica na kraju može biti oslabljena plućna funkcija, a uz pravilan tretman poboljšanja samog kvaliteta života biće osetno“, kaže dr Živić.

On dodaje da je tendencija porasta alergija drastična, toliko da će do 2025. godine, svaki drugi stanovnik planete imati neku alergijsku reakciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com