Društvo

Napreduje formiranje specijalizovane zdravstvene ustanove za profesionalne sportiste, niški lekar deo tima

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić održao je sastanak sa članovima Medicinske komisije naše organizacije na čelu sa predsednikom prof. dr Milovanom Bojićem.

Na prethodnom sastanku čelni ljudi Saveza pružili su punu podršku Komisiji u radu i ostvarivanju ambicioznih planova iz oblasti zdravstvene zaštite svih aktera unutar fudbalske zajednice, a sada se otišlo i korak dalje, piše na sajtu Fudbalskog saveza Srbije.

„Zdravstvena komisija se na sastanku bavila suštinskim unapređenjem zdravstvene zaštite naših sportista. Jednoglasno je podržana inicijativa da se formira specijalizovana zdravstvena ustanova namenjena brzom, stručnom i najmodernijem lečenju naših profesionalnih sportista, rane i brze rehabilitacije, koja će biti ne samo strateški resurs sportske medicije Republike Srbije već jedinstvena ustanova u ovom delu Evrope. To je nešto što naši sportisti apsolutno zaslužuju, a članovi Medicinske komisije FSS imaju ogromno iskustvo stečeno brojnim međunarodnim adukacijama, koje će im pomoći da se jedna takva ustanova, na najvećem evropskom i svetskom nivou, formira u Srbiji. Predloženo je da ova ustanova bude u okviru jedinstvenog kompleksa Nacionalnog stadiona, odnosno projekta koji je od kapitalnog značaja za našu zemlju, Beograd i Srbiju, „EXPO 2027“ rekla je doc. dr Marija Zdravković za svanični sajt FSS.

Ono što je važno apostrofirati, jeste činjenica da će ustanova ovog tipa biti na raspolaganju svim profesionalnim sportistima, a ne samo fudbalerima.

„Da, to se odnosi na sve naše sportiste i reprezentativce, a inicijativa je potekla od članove fudbalske Komisije našeg nacionalnog saveza, jer možemo reći da je fudbal naš najpopularnijni sport, a njegova Medicinska komisija je uvek prednjačila u raznim idejama i inovacijama. U ovom slučaju sa ovim sveobuhvatnim projektom stavljen je akcenat i na prevenciji od povreda i raznih riziko faktora u sportu, kao i inteziviranju edukacije lekara sportske medicine koji su pri klubovima i reprezentativnim selekcijama. Takođe i edukaciji trenera koji imaju prvi i najvažniji kontakt sa igračem, uz klupskog ili reprezentativnog lekara, kada se radi o zdravstvenom problemu”, rekla je doc. dr Marija Zdravković.

Ona dodaje da je trener taj koji najbolje poznaje promenu stanja samog igrača i zbog toga su razgovarali i o inteziviranju značaja edukacije trenera kako bi na vreme prepoznali potrebu upućivanja sportiste na konsultacije sa lekarom i adekvatnim specijalistom.

“Ovo je suštinski iskorak u radu ovog tela, ali ne samo za potrebe Fudbalskog saveza Srbije već za sve granske saveze u našem sportu koji nam donosi toliko radosti. Sportiste svi doživljavamo kao ljude koji predstavljaju i najbolje govore o svojoj zemlji, a ovo što činimo verujemo da će im pomoći da budu još uspešniji u promociji naše zemlje“, zaključila je doc. dr Marija Zdravković.

Predsednik Medicinske komisije FS Srbije prof. dr Milovan Bojić je oformio tim saradnika, među kojima je i Nišlija docent dr Milan Lazarević, načelnik Odeljenja za hemostazu i ekstrakorporalnu cirkulaciju niškog UKC.

Brigu o zdravlju reprezentativaca pored niškog stručnjaka vodiće i fiziolog prof. dr Vladimir Jakovljević, ortopedi traumatolozi prim. dr Dražen Jelača i doc. dr Dejan Aleksandrić, fizijatar dr Vojislav Bumbaširević, kardiolog doc. dr Marija Zdravković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Sve se može ko član SNSa, Milić sklapao kumstva, a on ušao u stranku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com